Powered by WP Bannerize

Вистинска приказна: Се породив сама дома кога најмалку очекував

Вистинска приказна: Се породив сама дома кога најмалку очекував

Раѓањето на нов живот е момент на кој сведочат и го дожувуваат вистински само мајката и нејзиното бебе. И таткото, и докторите, и сестрите…и сите кои мислат на чинот и го очекуваат можат само да претпостават каков е тој момент-болен а најубав…единствен! Мајката е повеќе од жена, повеќе од човек…мајката е вистински херој во тој момент.

Со хипноза против породилните болки

Со хипноза против породилните болки

Кон крајот на средниот век, кој бил исполнет со мистицизам и преплавен со лекувања од врачари и свештеници, започнува примената на првите сретства против болките за време на породувањето од страна на тогашната медицина.

Зошто за време на породувањето контракциите се болни

Зошто за време на породувањето контракциите се болни

Дали некогаш сте се запрашале од каде всушност потекнуваат породилните болки?

Како да познаете дали е се во ред со новороденчето

Како да познаете дали е се во ред со новороденчето

Многу родители кога ќе го добијат своето прво дете имаат безброј прашања, но и често пати не знаат што е нормално кај бебето а што не.

Тежината на мајката е ризик фактор за предвремено породување

Тежината на мајката е ризик фактор за предвремено породување

Истражувањата покажале дека постои тесна поврзаност помеѓу телесната тежина на мајката која боледува од дијабетес или хипертензија со предвременото породување.

Со правилно дишење до поефикасно напнување за време на породувањето

Со правилно дишење до поефикасно напнување за време на породувањето

Во фазата на истискување на бебето, со цел напнувањата на родилката да бидат поефикасни  лекарите препорачуваат да се обрне внимание на дишењето.

Може ли да помогне таткото за време на породување

Може ли да помогне таткото за време на породување

Кога ќе дојде времето за породување на вашата партнерка најбитно е да останете присебни – колку што можете, бидејќи сте и мошне потребни. Би било добро неколку недели претходно да направите план за сите можни сценарија – за да не паничите.

Недостатокот на витаминот Д причина за поголеми породилни болки

Недостатокот на витаминот Д причина за поголеми породилни болки

Последното истражување направено Кедарс-Синаи Медикал Центар во Лос Анџелес покажува дека ниската концентрација на витаминот Д во крвта е поврзано со поболно породување.

Четири позитивни факти за породувањето

Четири позитивни факти за породувањето

Добрата информираност за текот на породувањето е чекор плус кој што може да ви помогне да ја одржите својата свесност и сила на високо ниво- затоа што навистина ќе ви биде потребна.

Што го придвижува процесот на породување

Што го придвижува процесот на породување

Кога ќе созрее надбубрежната жлезда на плодот во матката таа ослободува кортизон кој предизвикува постелката да го претвора естрогенот во прогестерон.

Кога епидуралната анестезија не делува

Кога епидуралната анестезија не делува

Иако употребата на епидуралната анестезија е стандардна постапка со која на родилките им се намалува болката за време на породувањето, понекогаш се случува тоа до тоа олеснување да не дојде.

Powered by WP Bannerize