Powered by WP Bannerize

Првата менструација по породувањето

Првата менструација по породувањето

Според статистичките податоци, кај мајките кои дојат, првата менструација по породувањето настапува малку подоцна одколку кај мајките кои не го дојат своето бебе.

Градите по доењето се враќаат во првобитниот облик

Градите по доењето се враќаат во првобитниот облик

Доколку мајката, поради некоја причина не може да дои, после еден извесен период организмот ќе престане да создава млеко.

Потребна е една година по породувањето организмот на трудницата да се врати во нормала

Потребна е една година по породувањето организмот на трудницата да се врати во нормала

Одржувањето на здравјето на родилките е најважниот аспект после породувањето.

Постпородилна психоза

Постпородилна психоза

Постпородилната психоза е најтешкиот облик на постпородилните психички пореметувања.

Првиот подој во првиот час од животот на новороденчето

Првиот подој во првиот час од животот на новороденчето

Подојот во првиот час од животот на новороденчето го олеснува процесот на добро и правилно поставување на бебето на мајчината дојка, односно овозможува подобар почеток на доењето од една едноставна причина-пристуство на силниот рефлекс на цицање.

Мајчините гради се најпријатното место за новороденчето

Мајчините гради се најпријатното место за новороденчето

Мајчиното тело помага да се одржи и да се регулира топлината на телото на новороденчето, што е особено важно кај предвремено родените бебиња и бебињата со ниска родилна тежина.

Спиралата како контрацептивно средство по породувањето

Спиралата како контрацептивно средство по породувањето

Спиралата и интраутеринарната влошка со хормонски цилиндер може да постави најрано шест до осум недели по породувањето.

На кој начин доењето ја спречува редовната овулација

На кој начин доењето ја спречува редовната овулација

Кај жените кои дојат, најмалку пет до шест подои во редовни временски интервали во период од дваесет и четири часа и немаат менструално крварење може да се претпостави дека не се случува овулација.

Што се случува со телото по породувањето

Што се случува со телото по породувањето

Иако целото внимание е насочено кон бебето, не занемарувајте ни што ве чека по породувањето. Поглавјето по породувањето е важно, но за тие работи не сака никој да зборува.

Најголема грешка на родителите е да го споредуваат своето дете со другите

Најголема грешка на родителите е да го споредуваат своето дете со другите

Мајката е на услуга на своето новороденче 24 часа, без пауза за ручек, одмор во недела или празници. Но наградата е безвременска, да се има здраво и задоволно дете.

Хофманова техника во случај на рамни или вовлечени брадавици

Хофманова техника во случај на рамни или вовлечени брадавици

Хофмановата техника често се применува за извлекување на рамните или вовлечените брадавици, процес кој понатамошно може значително да го олесни процесот на доење.

Powered by WP Bannerize