Powered by WP Bannerize

Што се случува со телото по породувањето

Што се случува со телото по породувањето

Иако целото внимание е насочено кон бебето, не занемарувајте ни што ве чека по породувањето. Поглавјето по породувањето е важно, но за тие работи не сака никој да зборува.

Најголема грешка на родителите е да го споредуваат своето дете со другите

Најголема грешка на родителите е да го споредуваат своето дете со другите

Мајката е на услуга на своето новороденче 24 часа, без пауза за ручек, одмор во недела или празници. Но наградата е безвременска, да се има здраво и задоволно дете.

Хофманова техника во случај на рамни или вовлечени брадавици

Хофманова техника во случај на рамни или вовлечени брадавици

Хофмановата техника често се применува за извлекување на рамните или вовлечените брадавици, процес кој понатамошно може значително да го олесни процесот на доење.

На доилките им е потребен витамин Д, особено во зимските месеци

На доилките им е потребен витамин Д, особено во зимските месеци

Ако исхраната за време на бременоста и доењето не е соодветна, мајката ќе ги троши сопствените резерви на нутриенти, а со тоа тие ќе се намалат во нејзиниот организам.

Рајнаудов феномен кај доилките

Рајнаудов феномен кај доилките

Вазоспазам е состојба која е предизвикана од стеснување на крвните садови во брадавицата што предизвикува побелување на ткивото на брадавицата. 

На доилките им е потребен дополнителен внес на витамин Д

На доилките им е потребен дополнителен внес на витамин Д

Особено е важно доилките да се хранат здраво, со разновидна и избалансирана исхрана.

Правилно подгответе се за доењето

Правилно подгответе се за доењето

Доењето треба да се одвива во чиста, умерено затоплена просторија, без присуство на многу луѓе.

Најчести грешки што мајките ги прават со своите бебиња

Најчести грешки што мајките ги прават со своите бебиња

Без сомневање, ниту една мајка не сака да згреши во здравото растење на своето бебе, но постојат некои работи кои секоја мајка ги прави незнаејќи дека се штетни за бебето.

Универзалните вистини за мајчинството

Универзалните вистини за мајчинството

Без разлика колку и да ги сакате своите деца, ќе дојдат моменти кога едноставно до толку ќе ви одат на нерви што нема да може да опишете.

Ова треба да го знаете за постпородилна депресија

Ова треба да го знаете за постпородилна депресија

Постпородилната депресија е состојба која може да се јави по бременост и се јавува во првата година по породувањето.

По породувањето самодовербата кај мајките нагло опаѓа

По породувањето самодовербата кај мајките нагло опаѓа

Секој искусен родител ќе ви каже дека да се биде родител е најдобро нешто што им се случило во животот и дека со задоволство уживаат во таа улога, меѓутоа новите мајки не би се сложиле со тоа.

Powered by WP Bannerize