Powered by WP Bannerize

Како да прпознаете постпородилна депресија

Како да прпознаете постпородилна депресија

Постпородилната депресија не е нерасположение, незаинтересираност, вознемиреност, тага, лутина и други непријатни емоции кои жената ги чувствува по породувањето, а кои не се многу интезивни и кои не траат предолго.

Како до зголемена лактација

Како до зголемена лактација

Едно од најважните правила за да имате доволно млеко е да внесувате доволно течности, да не се изложувате на стрес, да си обезбедите мирен сон и често да го доите своето бебе и од двете гради.

Како доењето влијае врз мајчиниот мозок

Како доењето влијае врз мајчиниот мозок

Многу истражувања докажале дека мозокот на мајките кои дојат доживува неверојатен микс од промени кои доведуваат до вистинска промена во начинот на однесување и делување со помалку страв, подобро помнење, поголема среќа и сл.

Мајките кои што дојат всушност повеќе спијат во текот на ноќта од останатите мајки

Мајките кои што дојат всушност повеќе спијат во текот на ноќта од останатите мајки

Многу истражувања докажуваат дека мајките кои исклучиво ги дојат сопствените бебиња подобро и малку повеќе спијат од мајките што ги хранат своите бебиња со адаптирано млеко, или пак со комбинација од мајчино и адаптирано млеко.

Ноќните подои се важни за лактациската аменореа

Ноќните подои се важни за лактациската аменореа

Лактациската аменореа некои жени ја сметаат за начин на контрацепција, иако и медицински е докажано дека тоа не е сигурен начин за заштита од непланирана бременост.

Фото: Храбра мајка јавно ја покажа реалноста по породувањето

Фото: Храбра мајка јавно ја покажа реалноста по породувањето

Поголемиот дел од жените кога ќе го родат своето малечко уживаат да ја прикажуваат позивитната страна на мајчинството.

Кога мајчината љубов не е љубов на прв поглед

Кога мајчината љубов не е љубов на прв поглед

За мајчината љубов многумина ќе речат дека тоа е еден вид на фатална заљубеност.

Мајчинството ги прави жените пољубезни, погрижливи и повнимателни личности

Мајчинството ги прави жените пољубезни, погрижливи и повнимателни личности

Секоја успешно совладана пречка во морето искушенија што ги носи мајчинството има свој придонес во зајакнувањето на самодовербата на мајките, кои многу често знаат да кажат дека мајчинството, само по себе, ги направило подобри личности.

Да се остане дома со децата не е луксуз туку една од најтешките работи на светот

Да се остане дома со децата не е луксуз туку една од најтешките работи на светот

Секоја мајка која по породувањето донела одлука дека сака да остане дома и да се грижи за своето дете постојано, ставајќи ја кариерата на второ место барем еднаш се соочила со осуда од околината или искажување на еден вид љубомора од поедици кои мислат дека животот дома со децата е чист луксуз.

Непожелни вежби по царски рез

Непожелни вежби по царски рез

На листата на непожелни вежби за царски рез се сите видови вежби за стомачни мускули. Забранети се и трчање, скокање и трчање во место.

Нега на перинеумот по породувањето

Нега на перинеумот по породувањето

Одржувањето на хигиена на перинеумот ( ткивото помеѓу вагината и ректумот ) е од особена важност за побрзо заздравување на раната и елиминирање на ризикот за појава на инфекции.

Powered by WP Bannerize