Powered by WP Bannerize

Мајчинството ги прави жените пољубезни, погрижливи и повнимателни личности

Мајчинството ги прави жените пољубезни, погрижливи и повнимателни личности

Секоја успешно совладана пречка во морето искушенија што ги носи мајчинството има свој придонес во зајакнувањето на самодовербата на мајките, кои многу често знаат да кажат дека мајчинството, само по себе, ги направило подобри личности.

Да се остане дома со децата не е луксуз туку една од најтешките работи на светот

Да се остане дома со децата не е луксуз туку една од најтешките работи на светот

Секоја мајка која по породувањето донела одлука дека сака да остане дома и да се грижи за своето дете постојано, ставајќи ја кариерата на второ место барем еднаш се соочила со осуда од околината или искажување на еден вид љубомора од поедици кои мислат дека животот дома со децата е чист луксуз.

Непожелни вежби по царски рез

Непожелни вежби по царски рез

На листата на непожелни вежби за царски рез се сите видови вежби за стомачни мускули. Забранети се и трчање, скокање и трчање во место.

Нега на перинеумот по породувањето

Нега на перинеумот по породувањето

Одржувањето на хигиена на перинеумот ( ткивото помеѓу вагината и ректумот ) е од особена важност за побрзо заздравување на раната и елиминирање на ризикот за појава на инфекции.

Слабост во вагиналната регија по породувањето

Слабост во вагиналната регија по породувањето

Инсуфициенција осносно ослабеност на вагиналната регија е сосема нормална појава по породувањето.

Дали доилките треба да ја избегнуваат рибата како дел од нивната исхрана

Дали доилките треба да ја избегнуваат рибата како дел од нивната исхрана

Во теорија, сите риби во себе содржат одредена количина на жива или невротоксини кои можат негативно да влијаат врз развојот на бебето.

Постпородилна тага како резултат на претераниот замор

Постпородилна тага како резултат на претераниот замор

Благиот облик на постпородилна депресија како емотивна реакција на породувањето се случува кај 70% од новите мајки, најчесто започнувајќи од вториот односно десеттиот ден по породувањето и е предизвикан од хормоналните промени во телото на жената.

Пуерпeрална психоза по породувањето

Пуерпeрална психоза по породувањето

Пуерперална психоза кај мајките по породувањето се јавува многу ретко, но може да има сериозни последици. Се смета за еден од најопасните можни емотивни промени кај мајката по породувањето.

Отпуштете ги мускулите вежбајќи со вашето бебе

Отпуштете ги мускулите вежбајќи со вашето бебе

Поминаа девет најубави месеци од вашиот живот. Сега во прегратката го имате своето мало богатство, своето бебенце. Секако дека сте секогаш покрај него и правите се за негово добро, но полека чуствувате потреба повторно да бидете во подобра физичка кондиција.

Правилен избор на храна за доилки

Правилен избор на храна за доилки

Вистинскиот избор на намирници ќе ви помогне да ја повратите енергијата, здравјето и фигурата која сте ја имале пред бременоста. Но, доколку доите, не смеете да заборавите дека вашиот избор на намирници директно влијае и на здравјето на вашето бебе.

Дали мајките кои имаат дијабетес можат да ги дојат своите бебиња

Дали мајките кои имаат дијабетес можат да ги дојат своите бебиња

Ако сте мајка која боледува од дијабетес можеби се прашувате дали можете да доите. Одговорот на ова прашање е ДА!

Powered by WP Bannerize