Powered by WP Bannerize

Совети за родителите за поголема безбедност на децата

Совети за родителите за поголема безбедност на децата

Секогаш следете каде оди детето и со кого. Секогаш одредете време колку детето ќе се задржи некаде и барајте задолжително да ве извести за промена на договорениот план. Запознајте ги пријателите на детето и разменете броеви на телефон со нив или нивните родители.

Во Европска Унија на секои две минути исчезнува по едно дете

Во Европска Унија на секои две минути исчезнува по едно дете

Во Европска Унија на секои две минути исчезува по едно дете, а во САД ситуацијата е уште пострашна. На секои 40 секунди едно дете е киднапирано или исчезнато.Најчести причини за киднапирање се сексусално злоставување, трговија со луѓе и органи.

Најдобар пример за детето е мајка која живее здраво

Најдобар пример за детето е мајка која живее здраво

Мајката која живее здраво, изгледа и се чувствува добро. А од тоа нема корист само таа туку и целото семејство.Добрата енергија со која зрачи се пренесува на сите, а пример е и на сопственото дете. А тоа е она што и нему му го посакува да биде здраво, да се чувствува убаво во своја кожа и на самодовербата да ги гради животните успеси.

Како да уживате во храната, а да не се дебелеете

Како да уживате во храната, а да не се дебелеете

Одговорот нa праашњето како да се ужива во јадењето и да не се дебелеете го знаат Французите. Имено познатиот француски парадокс за кој се зборува, а не е до крај демистифициран е тоа што Французите уживаат во храната, конзумираат мрсно, но и алкохол а како нација поретко заболуваат од кардиоваскуларни болести.

Откако ќе се роди, постелката е корисна за бебето само три минути

Откако ќе се роди, постелката е корисна за бебето само три минути

Иако со векови е долга традицијата на бебето по породувањето да му се пресече папочната врвца, во последно време родителите не ја сечат врвцата туку го оставаат бебето споено на постелката и до две недели.Мајките сметаат дека ова е природна опција бидејќи папочната врвца паѓа сама и има свои прендости кога е во прашање здравјето на детето.

Знаци кои покажуваат дека доенчето е сито

Знаци кои покажуваат дека доенчето е сито

За да знаат дали детето е сито, мајките треба да следат некои знаци. Еве кои се:

Бојата на очите на бебето се одредува во деветиот месец

Бојата на очите на бебето се одредува во деветиот месец

Бебињата најчесто се раѓаат со темносини или сивосини очи, а до првиот роденден, тоа се менува по неколку пати се додека конечно не се формира бојата.Бојата на ирисот во окото ја одредува бојата на пигментот меланин кој се наоѓа во него, но влијание има и наследниот фактор.

Енергетски, бременоста „чини“ 80,000 калории

Енергетски, бременоста „чини“ 80,000 калории

Бременоста со себе носи значителни промени во организмот на идната мајка, па поради тоа многу е важно да се внимава на адекватниот внес на витамини и минерали во организмот преку здравата и избалансирана исхрана.

Што причинува насилно однесување кај децата

Што причинува насилно однесување кај децата

Бројни истражувања се обиделе да дадат одговор на прашањето поради што детето насилно се однесува. Главниот заклучок е дека постојат повеќе фактори кои можат да влијаат на несакано однесување на децата.

Насилство кај децата

Насилство кај децата

Детето кое што врши насилство не ги плаши само врсниците и родителите туку и самото себе. Застрашувачки е да се имаат интензивни чувства со кои детето не знае што да прави, и како се ослободи од нив.

Со намалување на јадењето на слатки

Со намалување на јадењето на слатки

Со намалување на јадењето на благи работи, ризикот од кариес значително се намалува и затоа децата не треба да се навикнуваат на благи работи. Освен што содржат многу шеќери, тие се лепат и затоа долго се задржуваат на забите, а со јазик и плунка не можат да се исчистат.

Powered by WP Bannerize