Powered by WP Bannerize

Како изненадувањетo влијае врз учењето на бебињата

Како изненадувањетo влијае врз учењето на бебињата

Новите студии на Универзитетот Хопкинс тврдат дека бебињата поефикасно учат доколку бидат изненадени.

Плачот на децата и улогата на родителите

Плачот на децата и улогата на родителите

Не е лесно да се види сопственото дете како плаче, посебно ако во тие моменти не сте сигурни како да му помогнете. Имено, родителите се биолошки програмирани да се јават на плачот на детето, а кога ќе ги видат како плачат, тоа може да покрене лавина на широк спектар на емоции.

Пет работи кои не треба да ги правите пред детето доколку се разведувате

Пет работи кои не треба да ги правите пред детето доколку се разведувате

Разводот може да изгледа како кошмар, но тоа никако не смее да влијае врз детето.Колку разводот тешко да им паѓа на родителите, неговите последици можат да бидат полоши доколку детето мисли дека е за се виновно и дека родители не го сакаат заради тоа.

Како да го спречите крварењето на непцата во бременоста

Како да го спречите крварењето на непцата во бременоста

Крварњето на непцата во бременоста се јавува поради зголемена количина на прогестерон и зголемена циркулација на крвта во целото тело, а состојбата се влошува во второто тримесечје.

Заспивање во раце, да или не

Заспивање во раце, да или не

Многу родители тврдат дека нивното бебе не може да заспие ако не го држат во раце, а други пак велат дека станува збор за штетна навика. Вистината е некаде помеѓу.

Како влијае бременоста врз женскиот мозок

Како влијае бременоста врз женскиот мозок

Бременоста влијае на значителни промени во структурата и големината на одделни делови од мозокот кај жените, коишто можат да траат и цели две години по породувањето. Промените се важни бидејќи ги подготвуваат мајките за задачите коишто им ги носи мајчинството. Ова го покажа едно неодамнешно истражување на холандски научници од коешто резултатите се објавени во стручното списание „Нејчр неуросајенс“.

Јодот во бременоста овозможува правилен развој на нервниот систем на фетусот

Јодот во бременоста овозможува правилен развој на нервниот систем на фетусот

Во текот на бременоста, штитната жлезда во телото на идната мајка мора да работи многу повеќе. Причина за тоа се хормоните кои што таа ги произведува, а се во функција на поттикнување на развојот на мозокот и нервниот систем на фетусот.

Како правилно се пие вода

Како правилно се пие вода

Најголем број од луѓето пијат вода стоејќи. Иако тоа го правиме потполно несвесно, бидејќи е најбрзо и најлесно, тоа е погрешен начин.

Краткиот период меѓу две бремености може да му наштети на плодот

Краткиот период меѓу две бремености може да му наштети на плодот

Во интерес на здравјето на второто дете, сигурно е дека со втората бременост треба да почекате барем две години бидејќи толку е потребно протокот во крвта на матката да се врати на нивото пред бременоста.

Кога е потребно да се измолзувате со пумпица

Кога е потребно да се измолзувате со пумпица

Со измолзување треба да почнете првите денови по породувањето, за да не дојде до запушување на млечните канали или воспаление на дојките (маститис).

Кои знаци укажуваат на намалена продукција на млеко

Кои знаци укажуваат на намалена продукција на млеко

Доколку мајката се сомнева дека нема доволно млеко и размислува за дохрана со адаптирано млеко, треба да ја провери количината на млекото.

Powered by WP Bannerize