Powered by WP Bannerize

Раната гестикулација постои уште додека бебето е во стомакот на мајката

Раната гестикулација постои уште додека бебето е во стомакот на мајката

Според истражувањето спроведено од страна на тим научници од Унивезитетот Дурам, начинот на кој сеуште неродените бебиња го допираат своето лице може да биде значаен показател за степенот на психичкиот и физичкиот развој на фетусот.

Како да спречите настанување на жуљеви во летниот период

Како да спречите настанување на жуљеви во летниот период

Жуљевите во летниот период се чести имајќи предвид дека стапалата повеќе се потат. Но има неколку решенија за да превенирате:

Дали на бебето му пречи клима во собата

Дали на бебето му пречи клима во собата

Климатизираните простории повеќе не се луксуз туку потреба.Разладувањето на топлите простории е корисно за нормален живот и работа. Но и со тоа не треба да се претера.

Бебето може да се шета и до 40 дена, но треба да се внимава кој дел од денот и каде

Бебето може да се шета и до 40 дена, но треба да се внимава кој дел од денот и каде

Заблуда е дека бебето може да оди надвор дури по навршени 40 дена од раѓањето, сметаат голем дел од лекарите. Сепак, тие препорачуваат дека идеално време за шетање е рано наутро до 10 часот и попладне од 18 до 20 часот.

Како да ги одржувате белите алишта

Како да ги одржувате белите алишта

Со доаѓање на летото, светлите и белите тонови се во тренд. Но тие се почувствителни и брзо се валкаат. Еве што треба да направите за белото да остане бело.

Трудниците треба да избегнуваат нагли потези

Трудниците треба да избегнуваат нагли потези

Што повеќе бременоста одминува, потешко е да се најде поудобна положба, било да лежите во кревет, да седите на стол или слично. Веројатно постојано барате позиција за да си олесните.

Како да си помогнете ако имате главоболка

Како да си помогнете ако имате главоболка

Ако имате тензиска главоболка, треба да ставите студени или топли облоги околу главата. Студени облози се најдобри за мигрената. Исто така за неа е добар и студен туш, кој може да ја олесни болката. Ако не сте во можност да се истуширате, измијте се со студена вода. Топла вода или купка пак, може да биде решение за тензиска главоболка.

Чувството на надеж кај децата при развод на родителите

Чувството на надеж кај децата при развод на родителите

При разводот, многу деца се надеваат дека нивните родители ќе се смират и дека се ќе биде како претходно. Таа надеж може да ги поттикне да се однесуваат на начин кој повторно ќе ги спои нивните родители, настојуваат да бидат послушни и не го зборуваат тоа што ги мачи за дополнително да не ги оптоваруваат родителите.

Родителите треба да дадат ист одговор на прашањата поврзани со разводот

Родителите треба да дадат ист одговор на прашањата поврзани со разводот

Стравот и загриженоста од тоа што може да се промени кај децата може да предизвика чувство на напнатост или некој вид тешкотија. За да го намалат тоа чувство родителите треба да одговората на прашањето со кој родител детето ќе живее, каде ќе живее другиот родител и кога ќе се гледаат, ќе дојде ли до промена на училиштето, воншколските активности, што ќе зборуваат другите деца  и сл.

Што чувствуваат децата при развод на родителите

Што чувствуваат децата при развод на родителите

За време на разводот на родителите, децата доживуваат различни чувства кои најчесто не знаат да ги препознаат и именуваат, посебно помалите деца. Исто така важно е да се каже дека кај децата истовреме се присутни и неколку чувства што може дополнително да го отежни овој и онака тежок период.

Како да го подготвите детето за доаѓање на свет на братче или сестричка

Како да го подготвите детето за доаѓање на свет на братче или сестричка

Ако сте бремени и ви треба помош како да му соопштите на првото дете дека чекате принова, ви претставуваме неколку начини.

Powered by WP Bannerize