Powered by WP Bannerize

Знаци кои укажуваат на фетален дистрес

Знаци кои укажуваат на фетален дистрес

Фетален дистрес е состојба во која бебето кое е во стомакот на мајката останува без кислород кој се пренесува преку мајчината крв. Најчесто се случува не само за време на самата бременост туку и за време на породувањето.

Производите на база на жен-шен не се препорачливи во бременоста

Производите на база на жен-шен не се препорачливи во бременоста

Иако во се повеќе западни земји, билните лекови подлежат на процес на издавање најчесто со лекарски рецепт, тоа кај нас не е случај.

Едноставна вежба што може да ви помогне во случај на грчеви во нозете

Едноставна вежба што може да ви помогне во случај на грчеви во нозете

Во текот на бременоста многу се чести непријатните грчеви во нозете, особено во листовите од нозете. Најчесто тие се случуваат во текот на ноќта, кога телото е целосно опуштено. 

Лежењето во бременоста може да биде штетно по мајката и плодот

Лежењето во бременоста може да биде штетно по мајката и плодот

Колку и да годи, експертите тврдат дека лежењето во бременоста има малку бенефици, а може да доведе до депресија, губење на мускулна маса, го зголeмува ризикот од згрутчување на крвта и појава на дијабетес, а се појавува ризикот бебето да се роди како недоносено.

Стресот во бременоста влијае врз подoцнежниот живот на децата

Стресот во бременоста влијае врз подoцнежниот живот на децата

Тинејџерите чиишто мајки во бременоста биле изложени на стрес, имаат поголеми изгледи за потешкотии во координација со движењата, објавија научниците од Универзитетот Нотр Дам во Австралија.

Како да се носите со непланирана бременост

Како да се носите со непланирана бременост

Многу жени остануваат бремени во моментот кога тоа не го очекувале.Еве неколку реченици кои треба да си ги вртите во глава, кога се соочувате со непланирана бременост.

Силиконските импланти во градите не го попречуваат доењето

Силиконските импланти во градите не го попречуваат доењето

Имплантите за зголемување на градите во најголемиот број случаи не го попречуваат доењето. Кај жените кои што имаат вградено силиконски додатоци во градите и имаат проблеми при доењето, најчесто за тоа не се виновни имплантите.

Зошто се раѓаат големи бебиња

Зошто се раѓаат големи бебиња

Големи или бебиња преку 4.500 грама се раѓаат заради поголем број на причини. Најчести фактори се генетиката и пореметување во метаболизмот со шеќери односно гестациски или вистински дијабетес.

Безбедно ли е да се дои бебето за време на бременост

Безбедно ли е да се дои бебето за време на бременост

Иако многу мајки не планираат набрзо по породувањето повторно да останат бремени, ваквите ситуации не се ретки. Нема причина за грижи се додека водите сметка за исхраната и внесувате голема количина на течности.

Зошто кај трудниците се чести промените во расположението

Зошто кај трудниците се чести промените во расположението

Секоја трудница знае дека промените на расположението во бременоста се честа појава. Додека во еден момент се чувствувате среќно, безгрижно и задоволно веќе во наредниот момент може да се почувствувате нервозно, тажно и депресивно. А за таа промена навистина не е потребно многу, доволно е само мал поттик и солзите ќе тргнат сами од себе. 

Дали доколку имате грип смеете да доите

Дали доколку имате грип смеете да доите

Ако имате типична настинка, грип или стомачна вироза, дури и ако е проследена со температура, можете да доите. Бебето дошло во допир со неа дента откако вирозата се појавила.

Powered by WP Bannerize