Powered by WP Bannerize

Што треба да знаат родителите кога децата се одвикнуваат од пелени

Што треба да знаат родителите кога децата се одвикнуваат од пелени

Доколку го одвикнувате детето од пелени, треба да имате доволно трпение. Успехот не се случува преку ноќ . Ако сте во стресен период, размислете да го одложите одвикнувањето.

Дали летно време е вистински период за одвикнување од пелени

Дали летно време е вистински период за одвикнување од пелени

Искористете го летото за да го одвикнете детето од пелени бидејќи соблекувањето и облекувањето оди полесно. Поради топлото време не мора да се грижите дали детето ќе се настине.

Каков препарат за сончање да користите

Каков препарат за сончање да користите

Доколку сте на море, базен или во природа не заборавајте да ја заштитите кожата. Изложувањето на УВ зрачење е главниот виновник за прерано стареење на кожата. Кремата за заштита треба да ви биде составен дел од секојдневието.

Внимавајте на базените во двор

Внимавајте на базените во двор

На лето, кога станува збор за мали деца, посебно се опасни случаите при пад во вода. Секогаш внимавајте на терасата, дома или во двор да не оставате базени полни со вода во кои децата можат да паднат.

Повреди кај децата што може да настанат при играње

Повреди кај децата што може да настанат при играње

Децата при пад од лулашки, тобогани или скали најчесто си ги повредуваат главата, лицето и рацете. Затоа е најважно да се провери подлогата и да се уверите дали справите се одржани.

Како храната правилно да ја чувате во фрижидер за време на летото

Како храната правилно да ја чувате во фрижидер за време на летото

Кашите од овошје и зеленчук во фрижидер можат да стојат два дена, а кашата од месо и јајца само еден ден, како и комбинацијата од месо и зеленчук. Кашата која е спремена во домашни услови може да се чува во фрижидер до утредента. Останатата зготвена храна треба да се стави во стаклена тегла па во фрижидер.

Како правилно да ја користите климата во просторијата каде што е бебето

Како правилно да ја користите климата во просторијата каде што е бебето

Пред да ја вклучите климата, добро излуфтирајте ја просторијата а потоа затворете ги прозорите, но вратата нека остане отворена. Бидете внимателни кога се работи за температурата. Ако бебeто е активно или будно, пријатно ќе и биде ако во собата температурата е 26- 27 степени.

Како да го спречите предвременото прскање на воденикот

Како да го спречите предвременото прскање на воденикот

Предвременото прскање на воденикот значи и предвремено породување. Постојат неколку превентивни мерки што може да ги превземете со цел да ја спречите оваа непожелна појава.

Прскањето на воденикот не значи и брзо започнување на контракциите

Прскањето на воденикот не значи и брзо започнување на контракциите

Ви пукнал воденикот? Породувањето сигурно започнува, но тоа не значи дека во скоро време ќе се запознаете со вашето малечко. Барем не кај секоја жена.

Дали каишите за проодување се корисни

Дали каишите за проодување се корисни

Производителите на опрема за деца со помош на реклами, а без критичко учество на стручњаците, го поддржуваат настојувањето на родителите детето побрзо да прооди со различни помагала кои за жал донесуваат повеќе штета од корист. Тука пред се се мисли на дубалките, а од неодамна се и каишите со помош на кои родителите ги водат доцата кога одат.

Не ја покривајте количка на бебето со ништо

Не ја покривајте количка на бебето со ништо

Иако можеби мислите дека ќе го заштитите бебето од сонце и топлина, детската количка не смеете да ја прекривате со ќебе, пелена или нешто слично. Стручњаците велат дека тоа може да има фатални последици.

Powered by WP Bannerize