Powered by WP Bannerize

Секое годишно време е за бебињата

Секое годишно време е за бебињата

Родителите кои имаат бебе често се прашуваат во овие студени денови дали смеат со бебето да одат надвор и на кој начин да го заштитат бебето од зимата. Секое годишно време е соодветно за бебињата и секое има некоја специфичност. Но бебињата треба што почесто да бидат надвор и на воздух без разлика на годишното време.

Се што не сте знаеле за терминот за породување

Се што не сте знаеле за терминот за породување

Секоја прворотка размислува за денот кога треба да се породи, но еве зошто не треба да се држите до тој датум.

Што да направите ако губите кислород за време на бременоста

Што да направите ако губите кислород за време на бременоста

Здравата исхрана може многу да ви помогне доколку губите кислород во бременоста. Прекумерната тежина во бременоста може само да одмогне при губење на кислород. Јадете доволно овошје и зеленчук, пијте доволно вода за да го одржите нивото на енергија и концентрација.

Зошто е важно лулањето на бебето

Зошто е важно лулањето на бебето

Новородените бебиња се како морнари кои после девет месеци поминати на море излегле на копно. Изненадното престанување на движењето може да ги излуди. Затоа лулањето на бебињата е еден од најчестите методи со кои родителите ги смируваат бебињата.

Како да им се помогне на бебињата кои многу плачат

Како да им се помогне на бебињата кои многу плачат

Она што бебето ќе го смири и ќе му пружи утеха кога многу плаче е имитирање на матката и живото во неа. Најдобри начини за имитирање на матката а за смирување на бебето се држење, играње, лулање, повивање, шумови или пеење, возење со кола, шетање надвор, хранење, цуцла, лулашка.

Бебињата плачат и тоа е нормално

Бебињата плачат и тоа е нормално

Кога ќе имате бебе, на почеток треба да знаете дека тие плачат и тоа е нормално. Плачат од многу причини, а едни од нив се се адаптираат на нов живот, имаат грчеви, топло им е, студено им е, гладни се, ја сакаат близината на мајката, премногу се стимулирани.

Доење на близнаци

Доење на близнаци

Дури и да доите три деца, телото би можело да произведе доволно млеко и ќе се задоволат потребите на сите бебиња. Единствено што ќе треба е да внесувате повеќе калории и течности отколку мајката која дои само едно дете. Здрави оброци ќе ви бидат потребни повеќе отколку кога било.

Гардероба која не треба да ја перете со омекнувач

Гардероба која не треба да ја перете со омекнувач

Омекнувачот ја омекнува гардеробата и и додава мирис, но некоја од нив не треба да се пере со омекнувач, а еве која:

Како да му се помогне на дете со смрзнатини

Како да му се помогне на дете со смрзнатини

Дете со смрзнатини треба веднаш да се пресоблече, односно да му се соблече мократа гардероба. Деловите на  телото кои најмногу се изложени на студено, потребно е да се прекријат со сува ткаенина или ќебе.

Шетање на бебето во зима

Шетање на бебето во зима

Шетањето на бебето на почеток треба да трае 15-20 минути, па секое наредно излегување продолжувајте за по 10 минути, се додека бебето не огладне, а на зима не подолго од два часа.Не го следете календарот, туку прилагодувајте се на моменталните временски услови.

Кога бебето првпат да го прошетате надвор

Кога бебето првпат да го прошетате надвор

Прв контакт со надворешната средина, бебето има при излегување од родилиште, а тука не сте во состојба да ги избирате временските yслови. Ако е зима, пред болница треба да go чека загреан автомобил кој ќе го однесе до дома.

Powered by WP Bannerize