Powered by WP Bannerize

Листериозата е болест која сериозно може да му наштети на плодот во бременоста

Листериозата е болест која сериозно може да му наштети на плодот во бременоста

Листериоза е тешка, но релативно ретка инфекција предизвикана од бактеријата Listeria monocytogenes.

Генитален херпес во бременоста

Генитален херпес во бременоста

Гениталниот херпес е инфекција која е предизвикна од херпес симплекс вирусот (HSV).

Предвременото породување може да се спречи

Предвременото породување може да се спречи

Нормалната бременост трае околу четриесет недели, а под породување во термин се подразбира породување кое започнало во периодот помеѓу 38 и 41 гестациска недела.

Бенигни промени на ткивото на дојките

Бенигни промени на ткивото на дојките

Повеќето бенигни јазли што се појавуваат на градите на жените се поврзани со менструалниот период и промените во нивото на хормони што се случува во текот на менструацијата.

Зошто за мама и тато е важна третата недела од бременоста

Зошто за мама и тато е важна третата недела од бременоста

Третата недела од ембрионалниот развој всушност е петтата недела од аменореата, односно петтата недела од денот на последната менструација. 

Еклампсија во бременоста

Еклампсија во бременоста

Високиот крвен притисок во бременоста дополнително влијае врз органите на мајката а посебно се оптеретува кардиоваскуларниот и уринарниот систем во телото, црниот дроб и мозокот.

Миоми во бременоста

Миоми во бременоста

Миомите во  бременоста се откриваат со помош на ултразвучен преглед кај околу 3% од трудниците.

Крварење на непцата во бременоста

Крварење на непцата во бременоста

Во текот на бременсота непцата стануваат помеки и поосетливи поради делувањето на хормоните што предизвикува зголемување на можноста истите да прокрварат за време на миењето на забите.

Што се случува ако трудницата се зарази со рубеола

Што се случува ако трудницата се зарази со рубеола

Рубеолата е акутна, инфективна болест, која се карактеристира со осип од светлоцрвени, мали и точки со неправилна форма, при што се појавува и зголемување на лимфните чворови, особено на вратот и позади ушите. 

Хипотиреодизам во бременоста

Хипотиреодизам во бременоста

Намалената функција на тироидната жлезда и бременоста имаат многу заеднички симптоми како што се зголемување на телесната тежина, чувството на замор и отоци на екстремитетите.

Во кои случаи се препорачува колпоскопија

Во кои случаи се препорачува колпоскопија

Колпоскопија е дијагностичка постапка во гинекологијата со чија помош се прегледуваат грлото на матката и внатрешноста на женските гениталии.

Powered by WP Bannerize