Powered by WP Bannerize

Бременост по 40-тата година

Бременост по 40-тата година

Бременоста по 40-та година во најново истражување е поврзана со подоцнежно 60-процентно зголемување на ризикот за мозочен удар предизвикан од крварење, објавија американски научници.

Воспаление на бубрезите во текот на бременоста

Воспаление на бубрезите во текот на бременоста

Инфекцијата на горниот дел од уринарниот тракт која се развива во зоната на бубрезите најчесто е последица од циститис, инфекција на уринарниот тракт која не е лекувана навреме.

Симптоми на вонматерична бременост

Симптоми на вонматерична бременост

Показателите на вонматеричната бременост можат прилично да варираат од случај до случај, особено во должината на траењето и поради фактот дали настапило пукање на јајцеводот.

Само што дознавте дека сте бремена, дали знаете колку всушност е старо вашето бебе во тој момент

Само што дознавте дека сте бремена, дали знаете колку всушност е старо вашето бебе во тој момент

Само што сте сфатиле дека менструалниот циклус изостанал овој месец. Најчесто, со желба што поскоро да ја дознаеме радосната вест тестот за бременост го правиме рано, во периодот од 29 до 35 ден од последната менструација.

Предвремената ејакулација е проблем кој треба да се лекува

Предвремената ејакулација е проблем кој треба да се лекува

Ако на мажот му се потребни 8 минути за да доживее оргазам, а на жената на пр. 6 минути, тогаш траењето на пенетрацијата може да се смета за нормално.

Гестациска наспроти ембрионална возраст на плодот

Гестациска наспроти ембрионална возраст на плодот

Гестациска возраст е времето од појавата на последната менструација до актуелниот период , што вообичаено или стандардно почнува две недели пред актуелната фертилизација, односно пред оплодувањето.

Нетолеранција на мајчиниот имунолошки систем кон постелката во текот на бременоста

Нетолеранција на мајчиниот имунолошки систем кон постелката во текот на бременоста

Неуспешната бременост, особено во случај на неуспешност при процес на ин-витро потпомогнато оплодување, може да биде поттикната од неадекватната регулација на мајчиниот имунолошки систем.

Високиот крвен притисок кај трудницата може да му наштети на плодот

Високиот крвен притисок кај трудницата може да му наштети на плодот

Покрај крварењата и инфекциите, зголемениот крвен притисок односно прееклампсијата е најголем фактор за ризик за здравјето на трудницата и плодот.

Слаб имунитет кај бебе поради земање антибиотици во бременост

Слаб имунитет кај бебе поради земање антибиотици во бременост

Антибиотиците во бременоста се опасни за сè уште нероденото бебе, потврди студијата на американската Детска болница во Филаделфија. Лековите што ги уништуваат инфекциите влијаат на развојот на детскиот имунолошки систем и може да го ослабнат.

Нов ДНК тест ќе ја замени амниоцинтезата

Нов ДНК тест ќе ја замени амниоцинтезата

Потребата за амниоцинтеза, инвазивна метода при која што со помош на игла се вади мала количина од плодовата вода со цел да се утврди постоење на хромозомско пореметување кај плодот, наскоро ќе биде заменета со едноставен и крајно неризичен начин на испитување , наменет за дури 90 % од случаите каде што таа се пременува досега.

Што е моларна бременост

Што е моларна бременост

Моларна бременост е многу ретка компликација која што се појавува на почетокот од бременоста. Таа се случува кога нешто ќе тргне наопаку во текот на процесот на оплодување и обично се манифестира со абнормален раст на сите клетки или на дел од клетките на плацентата.

Powered by WP Bannerize