Powered by WP Bannerize

Воспалување на гингивата (непцето) во текот на бременоста

Воспалување на гингивата (непцето) во текот на бременоста

Воспалението на гингивата ( гравидарен гингивит) претставува еден од најчестите стоматолошки проблеми во текот на бременоста. 

Дијастаза во бременоста

Дијастаза во бременоста

Проредување на надолжниот стомачен мускул по должина во средишната линија наречено дијастаза се јавува кај 30% од трудниците, најчесто во третото тромесечје или после породувањето.

Болести кои му штетат на плодот во бременоста

Болести кои му штетат на плодот во бременоста

Во текот на бременоста жената функционира нормално. Таа се грижи за домот и семејството, оди на работа, излегува, се дружи. Секојдневните активности вообичаено не и пречат на бременоста. Сепак, постојат некои навидум едноставни, а сепак штетни фактори во околината кои може да му наштетат на плодот и треба да се избегнуваат. Еве некои од тие работи на кои треба да внимавате:

Секоја десетта трудница страда од уринарна инфекција

Секоја десетта трудница страда од уринарна инфекција

Вообичаено, жените се поподложни кон уринарни инфекции за разлика од мажите. Оваа веројатност за заболување од уринарна инфекција драстично се зголемува кога жената е бремена.

Намалената активност на тироидната жлезда го зголемува ризикот за појава на компликации во бременоста

Намалената активност на тироидната жлезда го зголемува ризикот за појава на компликации во бременоста

Многубројни истражувања спроведени во 2000 година, докажале дека намалената активност на тироидната жлезда кај жените може да предизвика низа компликации во текот на бременоста.

Колку често треба да се прави ПАП тест?

Колку често треба да се прави ПАП тест?

При пап (Папаниколау) тестот во форма на брисеви се зема примерок од клетките на грлото на матката или вагината на жената.

Инвазивни хромозомски тестови при постоење на ризик за даунов синдром

Инвазивни хромозомски тестови  при постоење на  ризик за даунов синдром

Кај трудниците кај кои што скриниг тестриањето за даунов синдорм направено во 11 односно во 13 недела од бременоста покажало зголемен ризик за појава на даунов синдорм кај фетусот се пристапува кон понатамошни испитувања со цел конечно да се потврди или отфрли сомнежот.

Се поретко ги чувствувате движењата на бебето во стомакот- кога да се јавите на лекар?

Се поретко ги чувствувате движењата на бебето во стомакот- кога да се јавите на лекар?

 

Не постои шема или распоред според кој бебето се придвижува во вашиот стомак. Обидете се да го препознаете периодот кога бебето не е во активна фаза . Кога бебиња спијат во стомакот на мајката тие се далеку помалку активни и таа фаза се нарекува фаза на интермедијарен сон. Како што напредувате во бременоста така ќе ви биде полесно да го откриете периодот на будност кај бебето.

Скратено грло на матката во текот на бременоста

Скратено грло на матката во текот на бременоста

Кај трудниците кои што имаат проблем со скратувањето на грлото на матката потребно е да се обрне дополнително внимание со цел да се износи бременоста до крај која и самата се класифицира како ризична бременост.

Болки во стомакот за време на бременост

Болки во стомакот за време на бременост

Повремената абдоминална непријатност е честа појава на која се жалат трудниците и иако најчесто е безопасна, таа може да биде и знак за сериозен проблем. (Сериозна или истрајна абдоминална болка не треба никогаш да се игнорира.)

Знаци на дијабетес во бременоста

Знаци на дијабетес во бременоста

Податоците говорат дека меѓу три до тринаесет од сто бремени жени водат борба со шеќерната болест, а за важноста на оваа битка говори фактот дека жените кои заболеле од дијабетис имаат поголем ризик за спонтан абортус, предвремено породување и оштетување на плодот. Децата на овие мајки кои се разболеле од дијабетис можат да се родат со зголемен ризик во текот на животот да заболат од дијабетис, дебелина или хипертензија.

Powered by WP Bannerize