Powered by WP Bannerize

Причини за појава на гестациски дијабетес

Причини за појава на гестациски дијабетес

Медицински гледано се смета дека самата бременост е дијабетогена состојба. Хормоните кои го стимулираат растот и развојот на плодот ги мобилизираат резервите во органимот на мајката со цел да бидат на располагање на фетусот.

Намалена количина на плодова вода

Намалена количина на плодова вода

Состојбата на намалена количина на плодова вода кај бремените жени се нарекува oligohidramnion. Се смета дека во просек околу 4% од трудниците се соочуваат со недоволна количина на плодова вода.

Тест за откривање на гестациски дијабетес

Тест за откривање на гестациски дијабетес

Секоја жена во текот на бременоста потребно е да направи тест со кој се открива можно постоење на гестациски дијабетес. Станува збор за OGTT тестот, орален тест кој го покажува нивото на толеранција на глукоза.

Болните од карцином можат да останат бремени

Болните од карцином можат да останат бремени

Ова е една од најтешките дилеми со кои се соочуваат жените на кои им бил дијагностицитан карцином и кои излегле како победници од тешката борба со таа опасна болест, како и оние жени на кои им е соопштена оваа дијагноза за време на бременост.

Бактериска вагиноза во бременоста

Бактериска вагиноза во бременоста

Бактериската вагиноза е причинител на вагинален исцедок кај жените во фертилна состојба. Настанува како последица на пореметувањето помеѓу добрите и лошите бактерии во вагиналната флора. Оваа болест не се смета за сексуално пренослива иако е поврзана со сексуалната активност.

Гестациски дијабетес- ризик фактор за појава на кардиоваскуларни заболувања

Гестациски дијабетес- ризик фактор за појава на кардиоваскуларни заболувања

Истражувањето спроведено од страна на Универзитето во Торонто и Заводот за клиничка евалуација во Торонто потврдило дека слабата неподносливост на глукоза а во бременоста може да биде знак дека кај тие жени има зголемен ризик од појава на срцеви заболувања.

Зошто се расипуваат забите во бременоста

Зошто се расипуваат забите во бременоста

Бременоста е период со голем емотивен набој, во кој трудницата е опседната со раѓањето на новиот живот и често станува невнимателна во одржувањето на оралната хигиена. Во овој период се менуваат и прехранбените навики на трудниците.

Скрининг за даунов синдром во бременоста

Скрининг за даунов синдром во бременоста

Скрининг тестовите во текот на бременоста се дијагностички тестови, кои за разлика од некои останати процедури немаат апсолутно никаков ризик за појава на компликации кај фетусот или пак спонтан абортус и се спроведуваат со помош на лабораториски тестови и ултразвучен преглед -ехо.

Симптоми на плацента превиа

Симптоми на плацента превиа
Со терминот ” плацента превиа ” се означува состојба во бременоста, кога постелката не е поставена високо кон телото туку е ниско поставена и во дел или целосно го прекрива грлото на матката. Оваа состојба е честа во крајот на второто тромесечје или подоцна, по навршувањето на седмиот месец од бременоста и се јавува во просек кај една од двесте бремени жени. При крајот на бременоста матката се подготвува за породувањето на тој начин што грлото на матката започнува да се шири. Ниско поставената постелка во тој случај се одвојува од ѕидот на матката и предизвикува обилно крварење.

Кога се прави сирклаж?

Кога се прави сирклаж?

Пред крајот на првото тримесечје од бременоста, во 12 или 13 недела за секоја трудница се препорачува гинеколошки преглед. Неговата цел е да се прегледа и да се утврди во каква состојба е грлото на матката.

Видови на бенигни грутки во градите ?

Видови на бенигни грутки во градите ?

Во поголемиот број случаи, кога ќе осетиме грутка во градите станува збор за таква која се појавува предизвикана од хормоналните промени што се случуваат кај жената за време на менструалниот циклус. Меѓутоа, не секогаш се од тој тип.  Бенигните грутки исто така многу често се појавуваат како последица на инфекции, можни повреди на градите или пак запушени млечни канали.

Powered by WP Bannerize