Powered by WP Bannerize

Храна која треба да му ја понудите на хиперактивното дете

Храна која треба да му ја понудите на хиперактивното дете

Природната храна го смирува нервниот систем, особено намирниците кои во својот состав содржат голема количина на калциум и цинк.

Зошто е добро да го вклучите вашето дете во процесот на купување и подготовка на храната

Зошто е добро да го вклучите вашето дете во процесот на купување и подготовка на храната

Според психолозите пребирливоста што ја манифестираат децата е еден начин на кој тие ја искажуваат својата независност.

Која храна може да ја смири хиперактивноста кај децата

Која храна може да ја смири хиперактивноста кај децата

Многу досегашни истражувања го потврдуваат тврдењето на нутриционистите дека одреден вид на храна, како што се слатките и храната богата со конзерванси, можат да ја поттикнат хиперактивноста кај децата.

Поради намалување на шеќерот, производителите на чоколади треба да ја намалат грамажата

Поради намалување на шеќерот, производителите на чоколади треба да ја намалат грамажата

Новата вест ќе ги разочара сите сладокусци и љубители на чоколадо, бидејќи мораат да ја намалат својата тежина за да ја задоволат новата мерка за намалување на шеќерот.

Витамините од групата Б се важни за поттикнување на апетитот кај децата

Витамините од групата Б се важни за поттикнување на апетитот кај децата

Незаменлива група на витамини во поттикнувањето на здравиот апетит кај децата се витамините од групата Б.

Кога децата не се загрижени за нивниот физички изглед

Кога децата не се загрижени за нивниот физички изглед

Решавањето на проблемот со вишокот килограми кај децата ни оддалеку не е лесен.

Кашичка од различни видови на зеленчук

Кашичка од различни видови на зеленчук

Оваа кашичка е соодветна за деветмесечно бебе.

Исхрана на детето со зголемена телесна темпратура

Исхрана на детето со зголемена телесна темпратура

Освен што морате да бидете запознаени со дозволените дози и комбинации на антипиретиците и физикалните методи за намалување на телесната температура кај децата, треба да внимавате и на одржување на адекватниот внес на течности и храна во организмот на детето дури и кога тоа има висока температура.

Внимавајте на количината на масти во детската исхрана

Внимавајте на количината на масти во детската исхрана

Мастите се извор на енергија во организмот на детето.

Правилната исхрана кај децата е важна за развојот на нивниот апетит

Правилната исхрана кај децата е важна за развојот на нивниот апетит

Освен наведените препораки, една од важните задачи што треба родителите да ја знаат и практикуваат е да се обезбеди ритам, режим на земањето на оброците кај децата, кој ќе се почитува секој ден.

Навикнете ги децата на храна со помалку сол

Навикнете ги децата на храна со помалку сол

Честото консумирање готварска сол е опасност за здравјето како на возрасните така и на децата.

Powered by WP Bannerize