Powered by WP Bannerize

Што ако детето не сака да појадува?

Што ако детето не сака да појадува?

Појадокот е многу важен за децата, им помага да ја надоместат енергијата која ја изгубиле во текот на вечерта и да ги наполнат батериите за новиот ден. Доколку детето не сака да појадува, важно е да влијаете да го промени мислењето.

Што не треба да им зборувате на децата за исхраната

Што не треба да им зборувате на децата за исхраната

Како родители на децата им зборуваме различни работи, за подобро и поздраво да се хранат. Но понекогаш и добронамерни коментари иимаат негативно влијание и треба двапати да размислиме пред да ги кажеме.

Омлет со сирење

Омлет со сирење
Потребни состојки:

Зошто децата треба да јадат цвекло?

Зошто децата треба да јадат цвекло?

Цвеклото е богато со витамини Б комплекс, најмногу фолна киселина, а од минералите со јод, натриум и калиум.Силната црвена боја потекнува од црвениот пигмент кој е силен антиоксиданс кој влијае на превенција од различни болести.

Исхрана во детска градинка

Исхрана во детска градинка

Неспорно е дека јаслите и градинката имаат за цел да обезбедат нега на децата додека родителите се отсутни и се одговорни за нивниот физички, ментален, морален, културен и социјален развој во текот на претшколскиот период.

Што да му дадеме на детето да пие?

Што да му дадеме на детето да пие?

Доколку се уште доите, не треба да се грижите. Мајчиното млеко содржи се што му е потребно на детето, а неговиот состав се менува со текот на времето.

Пицата може да биде здрaва храна

Пицата може да биде здрaва храна

Имајќи предвид дека децата го сакаат вкусот на пицата, искористете ја својата креативност и направете вкусна, но здрава пица.

Појадок по мерка на детето

Појадок по мерка на детето

Појадокот е најважниот дневен оброк, посебно за децата во развој. Тој ги обезбедува потребните состојки кои им овозможуваат на децата да бидат активни во текот на денот. А, добрите навики кои се создаваат во детството, остануваат и како возрасни.

Зајакнете го имунитетот на децата преку исхраната

Зајакнете го имунитетот на децата преку исхраната

Денешните деца се жртви на лошата исхрана со многу масти, газирани пијалоци, грицки и слатки работи. Се тоа доведува до слабеење на имуниот систем.Tие постојано се изложени на бактерии, вируси, паразити, но таа изложеност не значи дека детето ќе се разболи.

На децата давајте им црно, наместо млечно чоколадо

На децата давајте им црно, наместо млечно чоколадо

Парче леб намачкано со свинска маст е многу поздрава исхрана од млечно чоколадо, вели српскиот педијатар Недељко Радловиќ за нивните медиуми. Тој објаснува дека на децата не треба да им даваме млечно чоколадо, доколку сакаме да живеат долго и здраво.

Рибата во исхраната на децата

Рибата во исхраната на децата

Рибата спаѓа во лесно варлива исхрана, па после осмиот месец се воведува во исхраната на бебињата кои немаат историја на алергии.За децата секогаш е подобра свежо-подготвена руба, но туна и паштета од риба можат да се даваат од конзервa.

Powered by WP Bannerize