Powered by WP Bannerize

Појадок по мерка на детето

Појадок по мерка на детето

Појадокот е најважниот дневен оброк, посебно за децата во развој. Тој ги обезбедува потребните состојки кои им овозможуваат на децата да бидат активни во текот на денот. А, добрите навики кои се создаваат во детството, остануваат и како возрасни.

Зајакнете го имунитетот на децата преку исхраната

Зајакнете го имунитетот на децата преку исхраната

Денешните деца се жртви на лошата исхрана со многу масти, газирани пијалоци, грицки и слатки работи. Се тоа доведува до слабеење на имуниот систем.Tие постојано се изложени на бактерии, вируси, паразити, но таа изложеност не значи дека детето ќе се разболи.

На децата давајте им црно, наместо млечно чоколадо

На децата давајте им црно, наместо млечно чоколадо

Парче леб намачкано со свинска маст е многу поздрава исхрана од млечно чоколадо, вели српскиот педијатар Недељко Радловиќ за нивните медиуми. Тој објаснува дека на децата не треба да им даваме млечно чоколадо, доколку сакаме да живеат долго и здраво.

Рибата во исхраната на децата

Рибата во исхраната на децата

Рибата спаѓа во лесно варлива исхрана, па после осмиот месец се воведува во исхраната на бебињата кои немаат историја на алергии.За децата секогаш е подобра свежо-подготвена руба, но туна и паштета од риба можат да се даваат од конзервa.

Исхрана според хороскопскиот знак на вашето дете

Исхрана според хороскопскиот знак на вашето дете

Мамички, повелете прочитајте што според хороскопскиот знак на вашето дете, тоа сака да јаде и која храна посебно му годи.

Гладот кај децата, може да биде последица од траумите на мајката

Гладот кај децата, може да биде последица од траумите на мајката

Новото истражување на американските стручњаци покажало дека изложеноста на мајките на трауми во детството e поврзано со прехранбената несигурност за домаќинствата за кои се грижат. Прехранбената несигурност во овој контекст би можела да се дефинира како неможност да се набави доволно количина на хранливи производи по прифатливи цени.

Шејк „Попај“ за освежување на децата

Шејк „Попај“ за освежување на децата

Со ветување дека ќе стане силно како морнарот Попај, лесно ќе ги натерате детето да го испие овој шејк, а и вие можете да се освежите по  напорниот ден и да ги наполните батериите за исполнување на нови обврски.

Храната не треба да се форсира

Храната не треба да се форсира

Избегнувајте форсирање, наговарање и карање на детето кога станува збор за храната. Ако детето го одложува јадењето и чинијата стои повеќе од половина час, тргнете ја. Можете да му сервирате помалку или да ја укинете ужината. Немојте да мислите дека го казнувате детето, бидејќи некогаш е преморено за да јаде, можеби ќе се разболе или едноставно нема апетит тој ден.

Здрави навики во исхраната, основа за правилен развој

Здрави навики во исхраната, основа за правилен развој

Секојдневно треба да го потсетите детето дека треба да јаде различни производи, да не го прескокнува појадокот кој влијае на интелигенцијата и успехот во училиште.

Грешки при ранење на децата

Грешки при ранење на децата

Доколку вашето дете е прибирливо кога храната е во прашање или не сака да јаде, сигурно дека не ви е лесно.Но нутриционистите имаат неколку добри совети во врска со исхараната на децата.

Што да направите ако вашето дете не јаде

Што да направите ако вашето дете не јаде

Најголем дел од родителите се борат со лошата исхрана кај децата. Кај некои тоа се случува порано кај некои подоцна. Ако вашето дете не јаде, не паничете прочитајте што треба да сторите.

Powered by WP Bannerize