Powered by WP Bannerize

Исхрана на детето со зголемена телесна темпратура

Исхрана на детето со зголемена телесна темпратура

Освен што морате да бидете запознаени со дозволените дози и комбинации на антипиретиците и физикалните методи за намалување на телесната температура кај децата, треба да внимавате и на одржување на адекватниот внес на течности и храна во организмот на детето дури и кога тоа има висока температура.

Внимавајте на количината на масти во детската исхрана

Внимавајте на количината на масти во детската исхрана

Мастите се извор на енергија во организмот на детето.

Правилната исхрана кај децата е важна за развојот на нивниот апетит

Правилната исхрана кај децата е важна за развојот на нивниот апетит

Освен наведените препораки, една од важните задачи што треба родителите да ја знаат и практикуваат е да се обезбеди ритам, режим на земањето на оброците кај децата, кој ќе се почитува секој ден.

Навикнете ги децата на храна со помалку сол

Навикнете ги децата на храна со помалку сол

Честото консумирање готварска сол е опасност за здравјето како на возрасните така и на децата.

Децата треба да пијат по пет чаши вода дневно

Децата  треба да пијат по пет чаши вода дневно

Децата се особено чувствителни кон дехидратација или недоволен внес на течности.

На детскиот организам му се неопходни витамините од групата Б

На детскиот организам му се неопходни витамините од групата Б

Разновидната исхрана е клучна за овозможување на оптимално ниво на витаминскиот состав во детскиот организам.

Со какво масло треба да се готви детската храна

Со какво масло треба да се готви детската храна

Најдобар извор на масти кои треба да се користат во исхраната на децата, без претерување, се путерот и растителните масла (маслиново масло), а од хранате риба и јајца.

Полномасно млеко или млеко со намалена масленост во детската исхрана

Полномасно млеко или млеко со намалена масленост во детската исхрана

Децата треба да добиваат млеко и млечни производи секој ден. Тоа е најдобриот извор на лесно искористлив калциум, кој е важен за развојот на коските.

Што се случува кога детето не внесува доволно протеини во организмот

Што се случува кога детето не внесува доволно протеини во организмот

Детството се карактеризира со интензивен, брз раст и развој кој зависи од создавање на нови клетки во организмот.Протеините се важни за да може телото на детето  да расте и функционира правилно.

Боровинки во детската исхрана

Боровинки во детската исхрана

Боровинките спаѓаат во групата на најздрави овошја.

Ако детето не сака да јаде во градинка не очајувајте

Ако детето не сака да јаде во градинка не очајувајте

Дајте му на детето време да се прилагоди на новата средина, мени и амбиент. Ако детето не јаде, стручњаците советуваат да не паничите. Нивниот совет е да бидете трпеливи и да му овозможите на детето пред се да се навикне на новото опкружување, а потоа на оброците кои не се слични на тие од вашата кујна.

Powered by WP Bannerize