Powered by WP Bannerize

Лебот од интегрално брашно воведете го во исхраната на детето по втората година од животот

Лебот од интегрално брашно воведете го во исхраната на детето по втората година од животот

Храната од житарките (леб, ориз, макарони и слично) и компирот се богати со скроб кој е основен извор на енергија и есенцијални нутриенти.

Колку овошје и зеленчук дневно треба да јадат децата

Колку овошје и зеленчук дневно треба да јадат децата

Свежиот зеленчук и овошје има мала енергетска вредност, поголем процент на вода во нивниот состав, богати се со растителни влакна  и не содржат масти и протеини.

Пролив кај децата како последица на пречесто консумирање пијалоци кои содржат шеќер

Пролив кај децата како последица на пречесто консумирање пијалоци кои содржат шеќер

Проливот како дигестивно пореметување е почеста појава кај децата до три годишна возраст и може да се појави поради тоа што системот за варење не е комплетно развиен, односно да не постои друга медицинска причина за неговата појава.

Со темпото на раст варира и апетитот кај децата

Со темпото на раст варира и апетитот кај децата

Сите деца во исто време не растат еднакво и понекогаш родителите се исплашени дека нивното дете не расте и не напредува како другите деца на иста возраст.

Детската храна е пресолена

Детската храна е пресолена

Според последното истражување спроведено од британските научници кои го утврдувале детскиот внес на сол.Тие утврдиле дека детската храна е пресолена, а најмногу сол има во лебот и други житарици.

Кои хранливи материи треба да ги внесат децата во организмот преку исхраната

Кои хранливи материи треба да ги внесат децата во организмот преку исхраната

Тоа се протеините, јаглените хидрати и мастите, како главни хранливи материи кои треба да се внесат во поголема количина.

Обезбедете избалансирана исхрана за вашето дете со еднаква застапеност на шест групи на хранливи намирници

Обезбедете избалансирана исхрана за вашето дете со еднаква застапеност на шест групи на хранливи намирници

Нема прехранбен производ или прехранбена група која ги обезбедува сите важни хранливи материи во количини кои се неопходни за организмот.

Кој е најдобар извор на масти кои треба да се користат во исхраната на децата

Кој е најдобар извор на масти кои треба да се користат во исхраната на децата

Поголем внес на заситени масти од животинско потекло со храната не се препорачува, како за возрасните, така и за децата, бидејќи создава ризик од зголемување на холестеролот во крвта.

Која храна е најдобра за децата

Која храна е најдобра за децата

Газираните сокови и засладените пијалоци одамна се познат извор на шеќер, но едно ново истражување открива дека има доста и во храната која ја јадат малите деца. Многу родители не сфаќаат дека во храната без масти се става шеќер и дека не треба да купуваат нискомасни производи. Овие производи можат можби ви се протнале.

Темнозелениот зеленчук е важен извор на железо за детскиот организам

Темнозелениот зеленчук е важен извор на железо за детскиот организам

Месото, рибата и јајцата, како и нивната растителна алтернатива – гравот, леќата и др, се богат извор на протеини и железо, елементи кои се неопходни за правилен раст и развој на детскиот организам.

Колку калории дневно им се потребни на децата до три годишна возраст

Колку калории дневно им се потребни на децата до три годишна возраст

Дали некогаш сте се запрашале: Јаде ли моето дете премногу или премалку?

Powered by WP Bannerize