Powered by WP Bannerize

Обезбедете избалансирана исхрана за вашето дете со еднаква застапеност на шест групи на хранливи намирници

Обезбедете избалансирана исхрана за вашето дете со еднаква застапеност на шест групи на хранливи намирници

Нема прехранбен производ или прехранбена група која ги обезбедува сите важни хранливи материи во количини кои се неопходни за организмот.

Кој е најдобар извор на масти кои треба да се користат во исхраната на децата

Кој е најдобар извор на масти кои треба да се користат во исхраната на децата

Поголем внес на заситени масти од животинско потекло со храната не се препорачува, како за возрасните, така и за децата, бидејќи создава ризик од зголемување на холестеролот во крвта.

Која храна е најдобра за децата

Која храна е најдобра за децата

Газираните сокови и засладените пијалоци одамна се познат извор на шеќер, но едно ново истражување открива дека има доста и во храната која ја јадат малите деца. Многу родители не сфаќаат дека во храната без масти се става шеќер и дека не треба да купуваат нискомасни производи. Овие производи можат можби ви се протнале.

Темнозелениот зеленчук е важен извор на железо за детскиот организам

Темнозелениот зеленчук е важен извор на железо за детскиот организам

Месото, рибата и јајцата, како и нивната растителна алтернатива – гравот, леќата и др, се богат извор на протеини и железо, елементи кои се неопходни за правилен раст и развој на детскиот организам.

Колку калории дневно им се потребни на децата до три годишна возраст

Колку калории дневно им се потребни на децата до три годишна возраст

Дали некогаш сте се запрашале: Јаде ли моето дете премногу или премалку?

Чоколадото ги подобрува конгитивните способности кај децата

Чоколадото ги подобрува конгитивните способности кај децата

Новото истражување, објавено во списанието Appetite, покажува дека децата кои јадат чоколадо барем еднаш во текот на неделата имаат подобри резултати на тестовите за конгитивни способности, за разлика од оние деца на кои многу поретко им е дозволено ова слатко задоволство.

Проблемот со дебелината кај тинејџерите може да се реши и со психолошка помош

Проблемот со дебелината кај тинејџерите може да се реши и со психолошка помош

Она што кај нас се уште е малку познато е дека решавањето на проблемот со дебелината кај децата покрај консултациите со педијатарот, задолжително треба да вклучи психолошко советување во коешто семејството ќе биде едуцирано и советувано за најефикасните и најздравите методи за регулирање на телесната тежина.

Појадок за деца

Појадок за деца

Газираните сокови и засладените пијалоци одамна се познат извор на шеќер, но едно ново истражување открива дека има доста и во храната која ја јадат малите деца.

Едноличната исхрана е најлош избор за децата

Едноличната исхрана е најлош избор за децата

Истражувањата покажуваат дека децата често имаат недостаток на железо,предупредуваат експертите.

Колку протеини му се потребни на вашето дете во текот на денот

Колку протеини му се потребни на вашето дете во текот на денот

Со внесот на само еден грам протеини детето внесува околу четири калории во својот организам. 

Што да им понудите на вашите деца за вечерна ужинка

Што да им понудите на вашите деца за вечерна ужинка

Внимавајте на изборот на храна кога станува збор за вечерната ужинка бидејќи храната значително може да влијае врз зголемување на хиперактивноста и можните потешкотии околу заспивањето на детето.

Powered by WP Bannerize