Powered by WP Bannerize

Колку изнесува оптималниот број на деца кои треба да бидат згрижени од една воспитувачка

Колку изнесува оптималниот број на деца кои треба да бидат згрижени од една воспитувачка

Односот на бројот на воспитувачите и децата за кои тие се одговорни според стручњаците треба да биде фактор на кој родителите треба да обрнат големо внимание при изборот на градинката.

Како да ги мотивирате децата да учат

Како да ги мотивирате децата да учат

Пред крај на школската година, учениците мора да го загреат столчето а тие сакаат да си играат и да излезат. За да родителските потсетувања не се одметнат во казни, мотивирајте ги своите ученици наместо да ги карате, бидејќи така ќе бидете задоволни и вие и тие.

Интелигенција или мотивација, од што зависи добриот успех на училиште

Интелигенција или мотивација, од што зависи добриот успех на училиште

Некои деца имаат добар успех на школо, брзо учат и лесно ги памтат информациите. Може да се каже дека таквите деца попат „ловат“ повеќе отколку што учат.

Разговарајте со детето за проблемите на училиште

Разговарајте со детето за проблемите на училиште

Многу често родителите не знаат се што е поврзано со случувањата кои детето ги доживува додека е на училиште, токму поради тоа што често забораваат дека дури и наједноставните мали прашања можат да донесат значајни информации и на соодветен начин да дејствуваат врз училишниот успех на детето.

Во прво одделение децата се уште мислат дека се во градинка

Во прво одделение децата се уште мислат дека се во градинка

Во првите одделенија во основните училишта, децата го памтат начинот на учење од градинките. Затоа во овој период се уште им е убаво и интересно. Таму знаењето го стекнувале низ игра и забава, не морале да седат 45 минути, се наоѓале во амбиент кој ним им бил познат, во простор со убави бои и воспитачки кои можеле да ги прегрнат кога ќе посакаат.

Стравови кај децата на училишна возраст

Стравови кај децата на училишна возраст

Училиштето за детето претставува вистински прв голем предизвик, бидејќи мора да преземат одговорност за сопствениот успех и училишни обврски. Стравот кој тогаш се јавува често е поврзан со мислењето на другите за нас и доверба во сопствените способности.

За талентираните деца важен е начинот на учење

За талентираните деца важен е начинот на учење

Истражувањата на психолозите ја покажуваат важноста на раната социјализација, важноста на родителите и првите учители во животот на талентираните деца. Родителите кои поминуваат многу време со децата, го олеснуваат развојот на нивните интереси, одговараат на нивните прашања и обезбедуваат топлина и поддршка на нивните интелeктуални истражувања и го поттикнуваат развојот на нивната талентираност.

Девојчињата и момчињата се со различни вештини кога тргнуваат на училиште

Девојчињата и момчињата се со различни вештини кога тргнуваат на училиште

Кога ќе тргнат на училиште, девојчињата побрзо и полесно ги прифаќаат училишните обврски. Нивната адаптација е побрза, можат да се концентрираат и мирно да седат на час подолго од момчињата.

Успехот на учениците не се заснова само на материјално богатство

Успехот на учениците не се заснова само на материјално богатство

Најчесто за училиштето да биде успешно потребни се големи финансии, но една нова американска студија покажува дека еден фактор кој не подразбира пари, а може да игра голема улога во напредување на ученици дури и во најсиромашните школи.

Инклузијата на деца со потешкотии во развојот има позитивен ефект и врз децата со очекуван развој

Инклузијата на деца со потешкотии во развојот има позитивен ефект и врз децата со очекуван развој

Кога се зборува за инклузија на децата со посебни потреби во рамките на предучилишните установи треба да се знае дека примарната цел на овој процес не е помош на децата со потешкотии подобро да се интегрираат во градинката.

Принцот Џорџ во септември ќе тргне на училиште

Принцот Џорџ во септември ќе тргне на училиште

Принцот Џорџ наскоро тргнува во приватното училиште „Thomas’s“ во Лондон, каде ќе го почне основното образование.

Powered by WP Bannerize