Powered by WP Bannerize

Како најлесно децата да научат јазик?

Како најлесно децата да научат јазик?

 Можеби ви звучи чудно но и децата имаат стратегија за усвојување на нови поими, без разлика дали се работи за мајчин или странски јазик.

Зошто децата не можат да седат мирни на часови

Зошто децата не можат да седат мирни на часови

Децата се поретко можат да одржат концентрација на час или при изведување на некоја активност. Но, наставниците и родителите според психилозиуте имаат нереални очекувања дека децата во текот на денот можат да седат мирни неколку часа.Децата не се движат доволно и тоа станува проблем.

Колку моето дете е интелигентно?

Колку моето дете е интелигентно?

Интелигенцијата не е фиксна, туку променлива категорија и може да се зголеми.Психологот Хуард Гарднер тврди дека постојат седум видови на интелигенција и ги нарекува повеќекратна интелигенција лингвистичка, музичка, логичко-математичка, просторна,кинетичка (телесни движења) и персонална.

Зошто децата имаат отпор спрема училиштето?

Зошто децата имаат отпор спрема училиштето?

Кога ќе тргнат во основно училиште во прво одделение, децата се уште имаат позитивен став спрема училиштето. Се уште ги носат сеќавањата од градинката каде што учеле природно, односно низ игра. Некои училишта имаат доволно слух барем во прво одделение да бидат толерантни спрема големите индивидуални разлики меѓу децата и адаптација на новата средина.

Пешачењето до училиште ја зголемува концентрацијата

Пешачењето до училиште ја зголемува концентрацијата

Учениците кои пешачат до училиште имаат подобра концентрација и помалку се склони кон хиперактивно однесување, покажува најновата студија.Пешачењето до училиште има и свој месец, а тоа е октомври. Во Велика Британија е спроведено истражување кое истражувало, како одењето до училиште влијае на здравјето на учениците.

Знаци дека детето трпи насилство во училиштето

Знаци дека детето трпи насилство во училиштето

Научниците утврдиле дека постојат физички манифестации кои откриваат дека детето трпи насилство од врсниците.Децата кои се жртви, не го пријавуваат насилството кое го трпат. Истражувањето покажало дека ваквите деца се чувствуваат полошо од оние кои не се жртви.

Како да препознаете мал насилник во детето?

Како да препознаете мал насилник во детето?

За жал, во секое училиште постои едно дете кое ги „закача“ другите околу себе, им ги зема работите, ги расплакува децата или е агресивно.Секој родител се надева дека неговото дете не постапува така со своите другари од одделение, но такви деца постојат и родителите мора да си признаат дека нивното дете е насилно.

Колку јазици зборува вашето дете?

Колку јазици зборува вашето дете?

Уште во 2002 година Европската унија даде препорака на родителите дека секое дете покрај мајчиниот јазик треба да научи уште два странски јазици. Живееме во време кога тоа е повеќе од потребно.

Реакции на децата на лошите оценки кои не смеете да ги игнорирате

Реакции на децата на лошите оценки кои не смеете да ги игнорирате

Како вашето дете реагира на лошите оценки? Истражувањата покажуваат дека реакцијата на детето и образложението за личен неуспех зборува многу за тоа дали ќе престане да се труди. Помогнете му така што ќе обрнете внимание на она што го зборува кога го опишува својот неуспех за нешто. Покажете му како да ги види работите од друг агол, како да изгради самодоверба и како да се поправи.

Како да му помогнете на детето, за подобар успех во училиште

Како да му помогнете на детето, за подобар успех во училиште

Има голем број на фактори кои можат да влијаат на слабиот успех на детето во училиште. На вас останува да му помогнете што е можно повеќе, во совладувањето на пречките и постигнување на подобри резултати.

Стекнување работни навики пред да се појде на школо

Стекнување работни навики пред да се појде на школо

Детето кое треба да појде на училиште полесно ќе се снајде ако има формирано работни навики, а тие се стекнуваат ако го воведете детето во примарните работни задачи.

Powered by WP Bannerize