Powered by WP Bannerize

Успехот на училиште зависи од исхраната

Успехот на училиште зависи од исхраната

Учениците кои во првите три одделенија од основно школо јаделе овошје, зеленчук, риба, интегрални житарки добиле подобри оценки од врсниците кои јаделе месо, слатки и зачинети јадења.

Децата од денеска се на зимски распуст кој ќе трае до 18 јануари

Децата од денеска се на зимски распуст кој ќе трае до 18 јануари

За околу 270.000 ученици, од кои 188.000 основци и 80.000 средношколци, денеска е последниот училишен ден од првото полугодие на 2016/2017 година. Зимскиот распуст ќе трае до 18 јануари 2017 кога ќе продолжи наставата. 

Сексуално вознемирување на децата на училиште

Сексуално вознемирување на децата на училиште

Резултатите од едно истражување покажуваат дека 43 проценти од децата на возраст помеѓу 10 и 15 години биле жртви на сексуално вознемирување.21 процент од децата искусиле допири, штипкање и фаќање на сексуален начин.

Успехот на училиште зависи од исхраната

Успехот на училиште зависи од исхраната

Учениците кои за време на првите одделенија во основно училиште јаделе овошје, зеленчук, риба и интегрални житарки, добивале подобри оценки од врсниците кои главно јаделе месо, благо и зачинети јадења.

Школскиот одмор е важен како и учењето

Школскиот одмор е важен како и учењето

Школскиот одмор како и учењето е важен за нормалниот развој  на децата, покажува студијата од Академијата за педијатрија во Америка.

Учителите имаат значително влијание врз децата

Учителите имаат значително влијание врз децата

Колку учителите се важни, посебно за децата на предтинејџерска возраст, покажува швајцарското истражување спроведено во Цирих на повеќе од илјада ученици.

Детето треба да создаде работни навики низ игра

Детето треба да создаде работни навики низ игра

За децата што поуспешно да одговорат на сите школски обврски, неопходно е да се развијат работни навики кои секоја задача ќе ја направаат полесна.

Објаснете му на детето зошто учењето е важно и корисно за него

Објаснете му на детето зошто учењето е важно и корисно за него

За детето квалитетно да ги работи домашните задачи и да учи, мода добро да се чувствува и да биде одморено. Ако детето од училиште се вратило тажно и луто, најпрво позборувајте со него и помогнете му да се ослободи од негативни чувства пред да почне со работа.

Како да му помогнете на детето во решавање на домашните задачи

Како да му помогнете на детето во решавање на домашните задачи

Школската година зема голем замав, а материјалот кој децата мора да го совладаат е се поголем. Ви нудиме совети како да му помогнете на детето кај учењето и пишувањето на домашните задачи.

Како да му помогнете на детето со оценките

Како да му помогнете на детето со оценките

Штом оценките ќе станат грижа, потребно е да реагирате пружајќи му соодветна помош и поддршка. А, тоа значи без притисоци ниту прогони што би значело детето да не се чувствува лошо.

Лошите оценки не го дефинираат вашето дете

Лошите оценки не го дефинираат вашето дете

Секое дете вреди и тоа многу. Нормално секое е различни и има различни вештини и способности. Исто така, секое дете поседува сопствен ритам на учење. Дефинирање на детето на неговите оценки секогаш ќе се претвори во голема грешка која може да ја загрози самодовербата така што ќе се почувствува помалку паметно и дури е дискриминирано како од страна на учителите така и на другарите.

Powered by WP Bannerize