Powered by WP Bannerize

Школскиот одмор е важен како и учењето

Школскиот одмор е важен како и учењето

Школскиот одмор како и учењето е важен за нормалниот развој  на децата, покажува студијата од Академијата за педијатрија во Америка.

Учителите имаат значително влијание врз децата

Учителите имаат значително влијание врз децата

Колку учителите се важни, посебно за децата на предтинејџерска возраст, покажува швајцарското истражување спроведено во Цирих на повеќе од илјада ученици.

Детето треба да создаде работни навики низ игра

Детето треба да создаде работни навики низ игра

За децата што поуспешно да одговорат на сите школски обврски, неопходно е да се развијат работни навики кои секоја задача ќе ја направаат полесна.

Објаснете му на детето зошто учењето е важно и корисно за него

Објаснете му на детето зошто учењето е важно и корисно за него

За детето квалитетно да ги работи домашните задачи и да учи, мода добро да се чувствува и да биде одморено. Ако детето од училиште се вратило тажно и луто, најпрво позборувајте со него и помогнете му да се ослободи од негативни чувства пред да почне со работа.

Како да му помогнете на детето во решавање на домашните задачи

Како да му помогнете на детето во решавање на домашните задачи

Школската година зема голем замав, а материјалот кој децата мора да го совладаат е се поголем. Ви нудиме совети како да му помогнете на детето кај учењето и пишувањето на домашните задачи.

Како да му помогнете на детето со оценките

Како да му помогнете на детето со оценките

Штом оценките ќе станат грижа, потребно е да реагирате пружајќи му соодветна помош и поддршка. А, тоа значи без притисоци ниту прогони што би значело детето да не се чувствува лошо.

Лошите оценки не го дефинираат вашето дете

Лошите оценки не го дефинираат вашето дете

Секое дете вреди и тоа многу. Нормално секое е различни и има различни вештини и способности. Исто така, секое дете поседува сопствен ритам на учење. Дефинирање на детето на неговите оценки секогаш ќе се претвори во голема грешка која може да ја загрози самодовербата така што ќе се почувствува помалку паметно и дури е дискриминирано како од страна на учителите така и на другарите.

Разводот негативно влијае врз учениците

Разводот негативно влијае врз учениците

Голем број на деца по разводот на родителите одбиваат да одат на училиште, истакнувајќи дека сакаат да останат дома за да се грижат за „оставениот и несреќен родител“. Многу ученици, посебно постарите не можат да се сконцентрираат на наставата и на домашните задачи, бидејќи ним се во животот им станало бесмислено.

Одморот е подеднакво важен како учењето

Одморот е подеднакво важен како учењето

Професорите и педагозите честопати одреденото време за одмор после часовите го користат како дополнителни минути за предавање или како казна за недолично однесување на учениците за време на часот. Но, последните истражувања покажуваат дека на тој начин негативно се влијае врз нормалниот развој на децата.

Бидете поддршка нa детето ако има проблем со наставникот, но бидете и неутрални

Бидете поддршка нa детето ако има проблем со наставникот, но бидете и неутрални

Во ред е да реагирате ако детето навистина има проблем со наставникот но никогаш не донесувајте избрзани одлуки. Постојат родители кои премногу заштитнички се поставуваат спрема своите деца и веднаш бесни ќе отидат на разговор со наставникот.

Што ако детето има проблем со наставникот

Што ако детето има проблем со наставникот

Децата често имаат негативен став спрема некој наставник, посебно ако тој предава предмет кои тие не го сакаат или го заменил наставникот кој детето го сакал. Иако можеби наставникот е одличен педагог и супер си ја врши работата, детето ќе смета дека е лош и дека тој наставник го мрази.

Powered by WP Bannerize