Powered by WP Bannerize

Научете го детето како првилно да го држи моливот

Научете го детето како првилно да го држи моливот

Притисокот врз моливот при стисокот на детските прсти игра значајна улога во можноста да се помрдне детската рака и прсти во саканата насока со цел цртањето или пишувањето да биде едноставно и лесно изводливо.

Започнуваат уписите на првачињата

Започнуваат уписите на првачињата

Во училиштата започнуваат уписите на дечињата во прво одделение. Се запишуваат деца кои се родени во 2010 година и кои до крајот на календарската 2016 год. ќе наполнат шест години.Исто така, детето може да се запише во прво одделение ако е родено во јануари 2011 година, а кое до 31.01.2017 год. ќе наполни шест години.

Зошто е корисно децата да читаат на глас

Зошто е корисно децата да читаат на глас

Децата на училишна возраст се смета дека треба самостојно да читаат по дваесетина минути дневно, и тоа на глас. 

Треба да ги браните децата, но поддржете ги нивните учители

Треба да ги браните децата, но поддржете ги нивните учители

Многу родители сметаат дека нивната задача е секогаш да се заземат за своите деца. Но исто така ја забораваат другата важна работа а тоа е одговорноста да го поддржат учителот во работата со нивното дете.

Фобија од училиште

Фобија од училиште

Учениците можат да имаат фобија од училиште, посебно во второто полугодие. Ако вашето дете одеднаш одбива да оди на училиште, измислува болести за да остане дома или пак со горчина го пакува ранецот, не затворајте очи туку помогнете му.

Вежбањето ја подобрува концентрацијата кај децата

Вежбањето ја подобрува концентрацијата кај децата

Получасовно вежбање пред училиште помага за подобра концентрација на децата на настава, а посебно помага на децата кои страдаат од пореметување на концентрација и хиперактивност, покажува американско истражување.

Бучноста доведува до пречка во учењето кај децата

Бучноста доведува до пречка во учењето кај децата

Бучноста од ТВ апаратите и другите електронски уреди лошо влијаат врз мозокот на децата и нивната способност за учење, бидејќи децата се обидуваат да регистрираат се што се случува околу нив и при мешање на звуците, често го забораваат наученото.

Истражување: Од месец март концентрацијата кај учениците се зголемува

Истражување: Од месец март концентрацијата кај учениците се зголемува

Можеби сте приметиле дека вашите деца во улога на ученици, во текот на зимскиот период потешко паметат, забораваат да ги исполнат задачите и сл. Но не очајувајте.

Честото менување на училиште остава последици врз психата на детето

Честото менување на училиште остава последици врз психата на детето

Истражувањето кое го направила медицинското училиште „Варвик“ од Англија, покажува дека психичките проблеми во детството се во тесна врска со подоцнежните ментални пореметувања и склоност кон самоубиство во постари години.

Фото: Брутална детска искреност

Фото: Брутална детска искреност

Во едно американско училиште на децата им била поставена задача да нацртаат како ќе изгледаат кога ќе имаат 100 години.

Како да се мотивира учењето кај децата со аутистичен спектар на нарушувања

Како да се мотивира учењето кај децата со аутистичен спектар на нарушувања

Една од најголемите фрустрации како за учителите така и за родителите кои ги подучуваат своите деца со аутистичен спектар на нарушувања е учењето.

Powered by WP Bannerize