Powered by WP Bannerize

Бидете авторитет без да го повишите тонот

Бидете авторитет без да го повишите тонот

Дали се ловите себе како неконтролирано викате во обиди за воведување на ред во својот дом? Како тоа да го промените и да дадете до знаење дека децата мора да бидат послушни.

Родителите се клучни во превенцијата на врсничко насилство

Родителите се клучни во превенцијата на врсничко насилство

Секое дете може да стане жртва на врсничко насилство, а прв чекор во превенција и спречување на тој проблем е односнот на доверба помеѓу родителите и децата.

Родители, не ги обвинувајте децата за своите одлуки

Родители, не ги обвинувајте децата за своите одлуки

Честото аргументирање на одлуките кои ги донесуваат родителите на тинејџери вусшност може да претставува голема грешка во процесот на воспитувањето на детето во таа критична фаза од развојот.

Првородените деца имаат поголемо вимание од родителите

Првородените деца имаат поголемо вимание од родителите

Тоа, кое дете сте по ред во семејството, може да ја одреди вашата судбина и карактер, тврдеше психијатарот Алфред Адлер.

Како да смирите лут тинејџер

Како да смирите лут тинејџер

Тинејџерите се лутат на родителите, но и родителите се лутат на тинејџерите.Во тој магичен круг тешко се воспоставуваат добри односи, освен ако возрасните не се постават над ситуацијата.

Дали родителите ги преоптоварија децата со идејата за успешност

Дали родителите ги преоптоварија децата со идејата за успешност

Се повеќе психолози ширум светот укажуваат на тоа колку денешните деца се оптоварени со идејата за успех. За да ги постигнат очекуваните резултати, некои деца земаат стимуланси за да можат подобро и повеќе да учат или редовно мамат на тестови за да добијат подобри оценки.

Емоциите на лицето и она што го зборувате, може да биде збунувачко за децата

Емоциите на лицето и она што го зборувате, може да биде збунувачко за децата

Генерациите на децата пред некои 30, 40, 50 години се воспитувани со остар поглед и одлично ги разбирале сите негови варијации и комбинации. И не се двоумеле, бидејќи вербалната порака била во согласност со она што очигледно можело да се прочита на лицето на родителите.

Мајката повеќе ги развува емоциите, а таткото самодовербата и сигурноста

Мајката повеќе ги развува емоциите, а таткото самодовербата и сигурноста

Без разлика на тоа дали детето расте со еден или со двајца родители, треба да се извлече максимум во смисла, детето да го добие од мајката и таткото она што му е потребно за да се развие во комплетна личност.

Читањето на децата има голема улога во развојот на мозокот

Читањето на децата има голема улога во развојот на мозокот

Кога детето чита или му читаат родителите, неговиот мозок работи многу повеќе од едноставно следење на приказната. Со скенирање на мозокот е докажано дека кога се замислува сценографијата на приказната, ликовите се оживуваат, се доловуваат звуците и мирисите, се активираат различни подрачја на мозокот со кои тие искуства се обработуваат и се создаваат нови невронски врски.

Фејсбукот ја намалува емпатијата и емоционалната незрелост

Фејсбукот ја намалува емпатијата и емоционалната незрелост

Комуникацијата преку социјалните мрежи доведува до намалување на емпатијата и емоционална незрелост. Неколку стотина пријатели на Фејсбук не се пријатели туку публика.

Технологијата не смее да биде основен модел на учење

Технологијата не смее да биде основен модел на учење

За мозокот да се развива и нервните клетки да се поврзуваат, на детето му треба околина која ќе го поттикнува, а денес многу родители се прашуваат за каква околина станува збор и какво место треба да и се даде модерната технологија.

Powered by WP Bannerize