Powered by WP Bannerize

Како набризна да ја прекинете дискусијата со тврдоглаво дете

Како набризна да ја прекинете дискусијата со тврдоглаво дете

Веќе на пет-шест години, децата знаат да бидат избувливи и да не ги почитуваат родителските одлуки. Понекогаш се во состојба по стопати да бараат бонбони или цртан филм иако повеќе пати добиле негативен одговор.

Неуредните деца се попаметни

Неуредните деца се попаметни

Децата умеат на направат огромен хаос, ама изгледа дека од тоа има и некаква корист. Неодамна објавена студија доаѓа до заклучок дека колку е детето понеуредно тоа побрзо учи.

Децата ја наследуваат интелигенцијата од мајките

Децата ја наследуваат интелигенцијата од мајките

Според најновите истражувања направени од страна на научниците во една лабораторија во Глазгов, покажале дека децата најголем дел од нивната интелигенција ја наследуваат од своите мајки, од кои впрочем ги добиваат тие гени.

Кога зборовите повеќе болат од ударот – стоп за емоционалното насилство врз децата

Кога зборовите повеќе болат од ударот - стоп за емоционалното насилство врз децата

Емоционалното насилство се манифестира преку искажување на погрдни зборови и имиња насочени кон детето, навредување и омаловажување на детската личност, силни критики, посрамотување во јавност и исклучување од одредени случувања.

Внимавајте на развојот на графомоториката кај детето

Внимавајте на развојот на графомоториката кај детето

Со поимот графомоторика се означува способноста на детето за правилно држење на моливот и пишување.

Детската агресивност стана екстремна

Детската агресивност стана екстремна

Детската агресивност од секогаш постоела, но она што сега се случува е екстремно сметаат психијатрите. Според нив, повеќе нема средина, децата се или предатори или жртви.

Кога децата растат покрај насилни родители

Кога децата растат покрај насилни родители

Ако детето расте покрај физички и вербални насилни родители, детето сопствените емоционални потреби ќе ги стави на последно место и лошо ќе се чувствува ако биде поразлично.

Последици од нездрави семејни односи

Последици од нездрави семејни односи

За да им помогне на родителите во воспитувањето на децата лекарката Сузан Форвард експерт за родителство, идентификувала психички нездрави односи, како алкохолизам, насилство, агресивно наметнување на волјата, системот на вредности, вербална тортура. Резултатите ги запишала во книгата „Отровни родители“ .

Што да му кажете на детето ако ве праша како се прават бебињата

Што да му кажете на детето ако ве праша како се прават бебињата

Ако детето има три-четири години, кажете му дека децата доаѓаат од стомак. По некое време ќе ве праша од каде доаѓа бебето во стомакот. Тогаш можете да кажете дека тато има сперматозоиди, а мама јајце клетки. Кога мама и тато се сакаат, тие се бакнуваат и гушкаат па доаѓа до спојување на клетките преку половите органи.

Научете го детето да прифаќа пораз

Научете го детето да прифаќа пораз

Природно е детето тешко да се носи со поразот, а да не биде така, на тоа мора да се работи. Во спротивно, тврдат стручњаците расте во исфрустриран човек без пријатели, бидејќи во секого гледа како противник кој ако не го победи, ќе го елиминира од животот.

Четири грозни зборови со кои мојата ќерка ми го скрши срцето

Четири грозни зборови со кои мојата ќерка ми го скрши срцето

Знаев дека кога тогаш ќе дојде тоа време, очекував, но сигурно не толку рано. Кога за прв пат ги слушнав бев толку неподготвена  што во буквална смисла се случи тие зборови да ме прободат низ срцето- напишала мама Лорен Џејмисон на својот блог.

Powered by WP Bannerize