Powered by WP Bannerize

Фејсбукот ја намалува емпатијата и емоционалната незрелост

Фејсбукот ја намалува емпатијата и емоционалната незрелост

Комуникацијата преку социјалните мрежи доведува до намалување на емпатијата и емоционална незрелост. Неколку стотина пријатели на Фејсбук не се пријатели туку публика.

Технологијата не смее да биде основен модел на учење

Технологијата не смее да биде основен модел на учење

За мозокот да се развива и нервните клетки да се поврзуваат, на детето му треба околина која ќе го поттикнува, а денес многу родители се прашуваат за каква околина станува збор и какво место треба да и се даде модерната технологија.

Детето со однесувањето испраќа скриени пораки

Детето со однесувањето испраќа скриени пораки

Кога детето се однесува како што не треба, обидете се да откриете што детето со однесувањето сака да каже, бидејќи нешто се случува во него, но тоа не знае да каже.

Родителите треба да внимаваат на некои работи кога воспоставуваат правила

Родителите треба да внимаваат на некои работи кога воспоставуваат правила

Кога се воспоставуваат правила важно е вашите очекувања да бидат прилагодени на возраста на детето и да се кажани на тој начин што тоа ќе ги разбере.

Зошто е важно да се престане да му се зборува на детето дека е безобразно

Зошто е важно да се престане да му се зборува на детето дека е безобразно

Имате чувство дека постојано сте во дисхармонија со детето. Тоа едно, вие друго, вие нешто браните тоа продолжува да си тера. На крајот ги губите нервите и му велите дека е безобразно.

Како родителите можат да ја поттикнат креативноста кај децата низ игра?

Како родителите можат да ја поттикнат креативноста кај децата низ игра?

Родителите можат да ја поттикнат креативноста кај децата и да ја поместат границата на класичното учење на тој начин што му поставуваат прашања кои ќе побудат различни психички функции (Кој? Каде? Како? Објасни! На кој начин мислиш? Имаш ли друга идеја? Спореди што е корисно и подобро? Што те потсетува на тоа? По што е слично а по што различно од? Што мислиш дека ќе се случи ако?)

Ако се разбере како функционира мозокот, ќе се сфати однесувањето на адолесцентите

Ако се разбере како функционира мозокот, ќе се сфати однесувањето на адолесцентите

На адолесцентите вообичаено се гледа како на проблем, но се заборава дека и самите се соочуваат со големи предизвици. Прв чекор во нивно разбирање е да се разбере како им функционира мозокот. Сите останати форми на поддршка се развиваат во рамките на разбирањата на нивната биолошка и развојна посебност.

Што можете да му кажете на детето, наместо „не плачи“

Што можете да му кажете на детето, наместо „не плачи“

Треба да избегнувате изрази на етикетирања и да не му се одвлекува вниманието од чувствата. Затоа не треба веднаш да ги поправате работите или ситуациите за своите деца, да им се нудат награди, или да им се заканувате.

Родителите треба да дозволат децата на свој грб да ги почувствуваат грешките

Родителите треба да дозволат децата на свој грб да ги почувствуваат грешките

Модерните генерации на родители нема да се согласат со тезата дека децата треба да си играат со ножеви или да одат во потрага по диви животни, бидејќи со воспитувањето сакаат да го спречат токму тоа, децата да ризикуваат.

Не дозволувајте бебето да плаче, во иднина ќе има себичен однос

Не дозволувајте бебето да плаче, во иднина ќе има себичен однос

Замислете дека сте на стоматолог, имате болки и дека сите лекари и сестри едноставно ве игнорираат.Сигурно дека нема да ви се допаѓа. Но, на бебињата им е уште полошо. Тие се во фаза на брзорастечки мозочен развој и учат обрасци на однесување и физичко функционирање, па за нив ова однесување е мачење.

Добри реакции на лошите навики на децата

Добри реакции на лошите навики на децата

Што повеќе им зборувате на децата дека нивното однесување не е во ред, тие повеќе сакат да продолжат со таквото однесување. Тие ја добиваат вашата реакција и тоа е она што го сакаат.

Powered by WP Bannerize