Powered by WP Bannerize

Израснете здрави и среќни деца

Израснете здрави и среќни деца

Јасно е дека на секој родител целта е неговите деца да пораснат во здрави и среќни луѓе.

Правила за мајките на девојчиња

Правила за мајките на девојчиња

Прочитајте ја листата на правила за мајки кои имаат девојчиња и кажете ни што ви се допаѓа, што не и што вие би додале вие на оваа листа.

Авторитативно родителство пожелен начин во воспитувањето на децата

Авторитативно родителство пожелен начин во воспитувањето на децата

Најголем дел од децата ќе постигнат најдобри резултати кога мајката и таткото ќе се вклучат во сите сфери на нивно растење. Психолозите тоа го нарекуваат авторитативно родителство.

Кратка приказна за модерното воспитување

Кратка приказна за модерното воспитување

Во супермаркет, пред касата стои една бабичка, а зад неа мајка со едно немирно детенце коешто постојано вреви и прави проблеми. Во таа ситуација, буткајќи ја количката со продукти, неколку пати ја удира бабичката по нога, па таа се врти кон детенцето и го замолува да престане да ја удира бидејќи ја боли.

Емоционална експресија кај тригодишните деца

Емоционална експресија кај тригодишните деца

Во различни периоди од животот децата поинаку размислуваат и за прв пат се соочуваат со некои нови ситуации, состојби и емоции.

Научете го детето да се извинува

Научете го детето да се извинува

Многу родители порано или подоцна се загрижуваат поради однесувањето на своитедеца. Иако ви се чини дека работата е вон контрола, постојат методи кои ќе ви помогнат детето да го научите да го кажува тој магичен збор “извини”.

Што ако децата гледаат порно филмови

Што ако децата гледаат порно филмови

На децата не треба да им забраните да гледаат еротски филмови, дури треба и да ги упатите и да им објасните дека тие филмови се направени со цел возрасните да заработат повеќе пари.

Кој да го чува вашето дете

Кој да го чува вашето дете

Модерните мајки и татковци кажуваат дека и тие самите се сеќаваат дека биле чувани од тинејџери кога биле мали, но сепак не сакаат и нивните деца да бидат чувани од страна на тинејџери. Како резултат на тоа, просечната старост на оние кои чуваат деца се зголемила од 14 на 34 години. Ова го покажале резултатите од анкетата во која учествувале 1,800 родители кои имаат деца помали од 10 години.

Не го фаќај тоа, ќе се извалкаш

Не го фаќај тоа, ќе се извалкаш

Доколку децата ги водите во парк или на игралиште, нормално е дека ќе се извалкаат и дека ќе сакаат се да фатат. Ако на детето постојано му зборувате „внимавај“, „ не го фаќај тоа“, „ќе се извалкаш“ можете да создадете или инаетџија кој ќе се качи на дрво додека не го гледате или преплашено дете кое нема да сака да се мрдне додека не му дадете одобрение.

Додека живееш во моја куќа, јас се прашувам!

Додека живееш во моја куќа, јас се прашувам!

Иако се повеќе родители сфаќаат дека нивното дете е човечко суштество кое има свои мисли, чувства и желби, малку од нив обрнуваат внимание на она што навистина детето им зборува.

Што никако не треба да им браните на децата

Што никако не треба да им браните на децата

За децата е нормално да ги интересираат се и да сакаат што повеќе да го истражуваат светот околу себе.При воспитувањето, на детето треба да му се постават одредени граници, но не треба се да му се забрани.

Powered by WP Bannerize