Powered by WP Bannerize

Грешки кои ги правиме во односите со децата

Грешки кои ги правиме во односите со децата

Што повеќе децата се повозрасни, ќе им биде потребна поголема приватност. Вие треба да знаете што им се случува во животот но потрудете се да не ја поминете границата. Довербата од страна на децата е непроценлива, тоа е најдобро за да не ризикувате да изгубите така што ќе им го читате дневникот, пораките или да ги присилувате да ви кажат нешто.

Што никогаш не треба да им браните на децата

Што никогаш не треба да им браните на децата

Одредени ограничувања, нема да ги „спуштат децата на земја“ како што многу родители сметаат, туку на тој начин, како што тврдат психолозите ќе им се успори развојот.

Научете ги децата да се дружат со книгите

Научете ги децата да се дружат со книгите

Адолесцентите, освен што се „дружат“ со компјутер, исто така треба да знаат и да се „дружат“ со книгата. Помогнете му на детето да ја изгради оваа навика, бидејќи не може да му штети, туку само да му користи. Одвреме навреме барем ќе се тргне од екраните а ќе го збогати и начинот на изразување.

Проблеми во процесот на детската социјализација

Проблеми во процесот на детската социјализација

Во процесот на социјализацијата кај едно дете не ретко може да се појават одредени проблеми како што се срамежливост, осаменост, агресија и сл.

Примарната социјализација на децата се одвива во рамките на семејството

Примарната социјализација на децата се одвива во рамките на семејството

Примарната социјализација на децата се одвива во динамиката на семејното
окружување.

Правила за децата за на маса

Правила за децата за на маса

Едно од првите правила на кои треба да ги научите децата е дека не е пристојно да се фрла храната. Во најголем дел од случаите детето тоа го прави бидејќи поради нешто е луто или сака да сврти внимание врз себе. Родителите понатаму имаат одговорност да ги научат дека тоа не е убаво.

Децата треба да се научат на добро однесување

Децата треба да се научат на добро однесување

Како родители мора да бидеме свесни дека најголем број од децата не се свесни дека работат нешто лошо и непристојно. На пример, тие не доживуваат дека прекинувањето на друго лице додека зборува е непристојно.

Дали сте авторитетен родител

Дали сте авторитетен родител

Меѓу повеќето родителски стилови, психолозите сметаат дека авторитативниот стил на воспитување на децата најмногу придонесува за тоа детето за создаде позитивна слика за себе и добро да научи да ги контролира своите емоции во иднина.

Комбинацијата од љубов и контрола е основа на квалитетното воспитување

Комбинацијата од љубов и контрола е основа на квалитетното воспитување

Иако родителството е една од најуавите улоги што ни ги доделува животот, сепак таа улога е полна со предизвици и моменти на сомневање во родителскиот успех.

Родителите играат голема улога во развојот на социјалните вештини на децата

Родителите играат голема улога во развојот на социјалните вештини на децата

Социјалните вештини кај децата се однесуваат на специфични однесувања како ненасилно решавање на судири, толерантност, и слично. Се покажало дека социјалната компетенција кај децата се поттикнува со воспитување кое содржи комбинација на топлина и надзор, храбрење и комуникација, максимална поддршка и почит со поставување на јасни граници, што води кон високо ниво на самопочит и социјална компетенција кај децата.

Важно е децата да се радуваат на ситници

Важно е децата да се радуваат на ситници

Во изобилие на играчки кои децата денес ги имаат, тешко може да се види дете кое искрено ќе се израдува на подарок.Доколку се случи, брзо ќе помине воодушевувањето, бидејќи децата денес имаат толку многу работи во кои не знаат да уживаат. Притоа се хронично незадоволни, и постојано бараат нешто ново, а точно не знаат што. Но дали тој однос ќе се промени зависи од родителите.

Powered by WP Bannerize