Powered by WP Bannerize

Зошто треба да го терате детето да чита

Зошто треба да го терате детето да чита

На Интернет лесно ќе најдете прераскажани лектири или подготвени писмени работи за книжевните дела, но познавањето на содржината на некои книги е само дел од она што детето треба да го научи.

Детската креативност во мрежата на модерните технологии

Детската креативност во мрежата на модерните технологии

Се повеќе стручњаци сметаат дека креативноста е најважен ресурс на 21 век, но дека во денешното општество креативноста е „саботирана“ од модерните технологии. Децата се загушуваат со неважни информации, не само низ образованието.

Не ги оптоварувајте најмладите со проблеми на возрасните

Не ги оптоварувајте најмладите со проблеми на возрасните

Децата сакаат да бидат во друштво на позитивни и насмеани луѓе, а од мрачни се плашат и се тргаат. Истражувањата покажуваат дека ако растат во негативно опкружување, и сами ќе станат песимисти, бидејќи пред се се огледуваат на родителите, бабите, дедовците, а потоа на учителите и врсниците.

Ако децата не умеат ништо сами, виновни се родителите

Ако децата не умеат ништо сами, виновни се родителите

Карактеристично за модерните родители е тоа што ако децата велат дека не может ништо сами, родителите веднаш им притрчуваат на помош. На тој начин не им помагаме туку растеме генерација која ќе се откаже истиот момент кога ќе наиде на пречка.

Одвојување од родителите

Одвојување од родителите

Летото за многумина е синоним за долг и безгрижен одмор. Во многу семејства последниот ден од училиштето е денот кој се чека со месеци, бидејќи неколку дена подоцна се пакуваат куферите, во кои се става облека за цело лето и детето заминува кај бабите и дедовците или кај некои други личности од доверба, најчесто на село или на море, каде ќе го помине целото лето или еден негов дел.

Децата не сакаат да бидат споредени со другите

Децата не сакаат да бидат споредени со другите

Децата не сакаат да бидат споредени со другите, било да се работи за школски другар, другарка, сестра или брат. Ако го споредувате со другите околу него, кога ќе порасне ќе продолжи да се споредува, a тоа никако не му го посакувате.

Реченици кои никогаш не би требало да му ги зборувате на детето

Реченици кои никогаш не би требало да му ги зборувате на детето

Заради брзиот начин на живот, се почесто се случува да немаме доволно време за да размислиме за тежината и последиците од изговорените зборови.

Поттикнувајте ја љубопитноста кај децата

Поттикнувајте ја љубопитноста кај децата

Никогаш не треба да заборавите дека бебињата и децата се биолошки предиспонирани да учат од светот од кој се опкружени и за нив некои работи се фасцинирачки, без разлика колку нам ни изгледаат обични. Треба да се почитува ваквиот детски начин на разбирање на светот и не треба да се размислува за тоа што треба да му се купи на детето за да стане паметно.

Пет причини поради кои треба да уживате ако сте самохран родител

Пет причини поради кои треба да уживате ако сте самохран родител

Растењето и воспитувањето нa децата не е лесна задача, но не е ниту научна фантастика. Секој родител во текот на животот се соочува со голем број на успони и падови, но важно е да бидете свесни на позитивните страни на тоа што сами успевате да ги воспитувате своите деца.

Пуштете ги децата да им биде здодевно за да бидат покреативни

Пуштете ги децата да им биде здодевно за да бидат покреативни

На децата треба да им дозволите да им биде здодевно за да развијат вродена способност за креативност. Според изјавите на одредени уметници, здодевноста најчесто е поврзана со осаменост, но таа многумина натерала да пишуваат. Присилната осаменост и празен лист на хартија се извонреден поттик.

Не е важно колку играчки има едно дете туку колку родителите се вклучени во неговата игра

Не е важно колку играчки има едно дете туку колку родителите се вклучени во неговата игра

Наместо да се оптеретувате со бројот и квалитетот на играчките што ќе му ги купите на вашето дете, потрудете се што почесто да бидете вклучени во неговата игра.

Powered by WP Bannerize