Powered by WP Bannerize

Уште од мали, децата треба да се учат да ја чуваат животната средина

Уште од мали, децата треба да се учат да ја чуваат животната средина

Учејќи за екологија и за заштита на животната средина, децата стекнуваат навики кои ќе ги применуваат до крајот на животот. Ако децата од мали нозе учат да го почитуваат и да се грижат за светот во кој живееме, тие ќе придонесат тој свет да се сочува и за идните генерации.

Родителството гледано низ призмата на двете димензии- прифаќањето и одбивањето

Родителството гледано низ призмата на двете димензии- прифаќањето и одбивањето

Во рамките на семејството, детето се запознава со основите на социјализацијата. На самата семејна социјализација, во периодот на растот и развитокот на детето во голема мера влијаат две најважни димензии на родителството, а тоа се прифаќањето и одбивањето.

Емоциите и сексуалниот живот на тинејџерите

Емоциите и сексуалниот живот на тинејџерите

Најважниот совет што на својот тинејџер треба да му го пренесете е дека услов за сексуалниот однос мора да биде квалитетен емоционален однос. Можеби тоа за вас се подразбира или мислите дека за вашето дете таквиот поттик е непотребен.

Грешки кои ги правиме во односите со децата

Грешки кои ги правиме во односите со децата

Што повеќе децата се повозрасни, ќе им биде потребна поголема приватност. Вие треба да знаете што им се случува во животот но потрудете се да не ја поминете границата. Довербата од страна на децата е непроценлива, тоа е најдобро за да не ризикувате да изгубите така што ќе им го читате дневникот, пораките или да ги присилувате да ви кажат нешто.

Што никогаш не треба да им браните на децата

Што никогаш не треба да им браните на децата

Одредени ограничувања, нема да ги „спуштат децата на земја“ како што многу родители сметаат, туку на тој начин, како што тврдат психолозите ќе им се успори развојот.

Научете ги децата да се дружат со книгите

Научете ги децата да се дружат со книгите

Адолесцентите, освен што се „дружат“ со компјутер, исто така треба да знаат и да се „дружат“ со книгата. Помогнете му на детето да ја изгради оваа навика, бидејќи не може да му штети, туку само да му користи. Одвреме навреме барем ќе се тргне од екраните а ќе го збогати и начинот на изразување.

Проблеми во процесот на детската социјализација

Проблеми во процесот на детската социјализација

Во процесот на социјализацијата кај едно дете не ретко може да се појават одредени проблеми како што се срамежливост, осаменост, агресија и сл.

Примарната социјализација на децата се одвива во рамките на семејството

Примарната социјализација на децата се одвива во рамките на семејството

Примарната социјализација на децата се одвива во динамиката на семејното
окружување.

Правила за децата за на маса

Правила за децата за на маса

Едно од првите правила на кои треба да ги научите децата е дека не е пристојно да се фрла храната. Во најголем дел од случаите детето тоа го прави бидејќи поради нешто е луто или сака да сврти внимание врз себе. Родителите понатаму имаат одговорност да ги научат дека тоа не е убаво.

Децата треба да се научат на добро однесување

Децата треба да се научат на добро однесување

Како родители мора да бидеме свесни дека најголем број од децата не се свесни дека работат нешто лошо и непристојно. На пример, тие не доживуваат дека прекинувањето на друго лице додека зборува е непристојно.

Дали сте авторитетен родител

Дали сте авторитетен родител

Меѓу повеќето родителски стилови, психолозите сметаат дека авторитативниот стил на воспитување на децата најмногу придонесува за тоа детето за создаде позитивна слика за себе и добро да научи да ги контролира своите емоции во иднина.

Powered by WP Bannerize