Што не треба да им зборувате на децата

Што не треба да им зборувате на децата

Не им зборувајте на децата да не се смеат на нешто, само затоа што вие не сте расположени тој ден. Потоа, деновите ќе им зависат од вашето расположение. Нивните желби ќе бидат исполнување на вашите, бидејќи тоа ќе ве прави среќни, а тоа секако не е фер, бидејќи секој индивидуално треба да си биде среќен.

Реагирајте ако кај детето забележите љубомора

Реагирајте ако кај детето забележите љубомора

Се случува, со некое од своите деца, родителите полесно да излезат на крај. Вообичаено тоа е детето кое повеќе одговара на нивните очекувања и спрема кои чувствуваат поголема емоционална блискост затоа што се помили и поповрзани.

Кога децата ќе ве прашаат, кого повеќе сакаш

Кога децата ќе ве прашаат, кого повеќе сакаш

Како родителите реагираат кога едно од децата ќе им го постави прашањето кој повеќе сакаат дали него или неговиот брат и сестра? Според стручњаците ако секое дете го мотивирате на соодветен начин и му поклонувате доволно внимание, љубомора и сомничавоста ќе биде во разумни граници.

Среќата е во прегратките, а не во скапите играчки

Среќата е во прегратките, а не во скапите играчки

Дали децата се среќни кога добиваат нови и скапи играчки, кога ќе добијат слатки и кога не треба, кога им дозволувате да прават што сакаат? Секако дека се среќни, но таа среќа ниту е доволна ниту трае долго.

Здрави навики пред спиење

Здрави навики пред спиење

Ако вашите деца немаат некоја рутина при спиење, можеби е затоа што нивниот дневен ритам има некое неприродно пореметување.

Како да ја ублажите љубомората на постарото дете

Како да ја ублажите љубомората на постарото дете

По излегување од болница, при првата средба на мајката со постарото дете, таткото нека го држи бебето за мајката да може да го прегрне детето и да покаже безусловна блискост. На прашањето на детето во врска со раѓањето на бебето одговарајте им кратко и поконкретно.

Изрази кои ја развиваат мотивацијата и влијаат на подобро однесување на детето

Изрази кои ја развиваат мотивацијата и влијаат на подобро однесување на детето

Како родители често ги поправаме своите деца и им кажуваме што да прават, а што не. Главно тоа се сведува на упатства кои ние им ги даваме за да се однесуваат како што мислиме дека треба. Сепак кога ќе направат нешто добро, не сме така речити и велиме „одлично“, „супер“ „убаво си го направил тоа“.

Правила кои родителите ги кршат кога детето е болно

Правила кои родителите ги кршат кога детето е болно

Кога децата се болни често ги менуваме приоритетите и конвенционалните мудрости ги заменуваме со совети од бабите. Еве кои правила најчесто ги кршиме кога децата се болни.

Зошто е важно децата да се прегрнуваат

Зошто е важно децата да се прегрнуваат

Покрај тоа што прегратката прави да се чувствуваме заштитено и сакано, таа има многу пријатно дејство врз целиот организам. Чинот на прегратка не е само чувство на кожата, туку додека се прегрнуваме се ослободува окситоцин односно хормон на љубовта поради кој се чувствуваме подобро.

Во односот со тинејџерите, технологијата нека ви биде силна страна

Во односот со тинејџерите, технологијата нека ви биде силна страна

Секако дека секој тинејџер е како залепен за својот телефон. Но, тоа нека биде ваша предност. Доколку нешто важно сакате да му кажете, вселете се во тој нивен мал свет.

На тинејџерите обратете им се како на бизнис партнер

На тинејџерите обратете им се како на бизнис партнер

Тап поглед додека им зборувате, гледање во телефон или автоматско климање со главата. Па дури и бесно трескање на вратата на половина реченица. Се се ова начини на кои тинејџерите не ве слушаат додека им зборувате.