Powered by WP Bannerize

Добрите страни на телевизијата

Добрите страни на телевизијата

За среќа, постојат и голем број на позитивни влијанија кои телевизијата ги има врз децата – секако, под услов децата да гледаат детски програми, едукативни емисии, примерни анимирани филмови (како Ноди на пример), документарци…

Зошто децата сакаат да гледаат цртани филмови

Зошто децата сакаат да гледаат цртани филмови

Многубројните анкети покажуваат дека децата кои се на предучилишна возраст поминуваат помеѓу два и пет часа во текот на денот гледајќи цртани филмови!? Меѓутоа, препорака за децата кои се наоѓаат на млада училишна возраст е да не гледаат телевизија и цртани филмови повеќе од два часа дневно.

Овозможете му на детето богато детство со малку пари

Овозможете му на детето богато детство со малку пари

Повеќето родители се уверени дека потфрлуваат во својата родителска улога со тоа што не можат на детето да му ги обезбедат скапите играчки, скапата облека или патувањата. Тоа секако не е точно. Иако играчките и патувањата се пожелни и би биле многу забавни за детето, неговата среќа може да се предизвика со нешта кои чинат многу помалку или се бесплатни. Убавината на животот е во контактот со другите луѓе.

Што сакаат да бидат децата кога ќе пораснат

Што сакаат да бидат децата кога ќе пораснат

Замислувањето на професијата и играњето разни улоги е многу важно за детската психа, тврдат психолозите, бидејќи тоа им помага да се идентификуваат со својот пол и да сфатат каде им е местото во нивното опкружување…

Кога децата се караат, што треба да правите како родител

Кога децата се караат, што треба да правите како родител

Ривалството меѓу децата знае да биде фрустрирачки како за родителите така и за децата. Тие се лутат едно на друго, се караат додека родителите ја црпат енергијата и се обидуваат караниците да ги сведат на минимум.

Зборувањето бебешки на децата е лош говорен модел

Зборувањето бебешки на децата е лош говорен модел

Праксата покажува дека многу мајки објaсниле дека преку зборувањето бебешки ја искажуваат својата љубов спрема детето, и сметаат дека таа комуникација е слатка и симпатична. Но, психолозите советуваат тој начин на комуникација да се замени со бакнеж, допир, галење, емоција.

Навики во однесувањето на дете од 1-3 години

Навики во однесувањето на дете од 1-3 години

Децата на возраст од 1 до 3 години се многу напорни. Во овој период почнува да оди, зборува, да ги изразува своите желби и ги следи интересите. Ги остварува и првите контакти со врсниците, а секако се случуваат и кавги. Исто така помалку спијат, па денот може да изгледа долг.

Научете го детето како и зошто да штеди

Научете го детето како и зошто да штеди

Децата се учат на штедење од мали. Започнете со касичката за штедење и од тие пари нека започне да си купува што сака. Кога детето ќе добие повеќе пари за роденден или малку поголем износ,тогаш започнете да штедите во банка или на некој друг начин.

Каква треба да биде дисциплината на децата, на различна возраст

Каква треба да биде дисциплината на децата, на различна возраст

Како да се воспитаат децата, е вечно прашање кое секој родител си го поставува. Најдобриот вид на дисциплина е оној кој извира од нас кој е заснован на развиеното чувствo за праведно и исправно и на нашите сопствени цели. Дисциплината се учи низ искуството.

Манири кои децата треба да ги знаат до 9 години

Манири кои децата треба да ги знаат до 9 години

Детето нема само да научи што е културно а што не, туку на тоа мора да работите. Во денешно време, родителите понекогаш не водат сметка за бон-тонот па ќе се изненадат со однесувањето на децата. Но доколку успеете да им пренесете одредени манири, ќе израстете љубезно и убаво воспитано дете.

Како да го научите детето да не се плаши од пораз

Како да го научите детето да не се плаши од пораз

Родителските задачи се многу на број, но мама и тато мораат да знаат дека децата уште во нивното детство мораат да научат некои работи кои ќе бидат од пресудно значење во нивниот живот.

Powered by WP Bannerize