Powered by WP Bannerize

Нова техника на лекување на изгореници

Нова техника на лекување на изгореници

Луѓето кои се борат со големи изгореници со недели трпат неподносливи болки или со месеци чекаат на пресадување на кожа. Цело време се изложени на сериозни ризици од инфекции. Затоа е важно да се воспостават нови кожни бариери.

Родителите имаат голема улога во процесот на развој на говорот кај детето

Родителите имаат голема улога во процесот на развој на говорот кај детето

Родителите во голема мера можат да помогнат при развојот на говорот кај нивното дете. Тоа секако можат да го постигнат преку постојана интеракција со децата и строго ограничено време поминато пред телевизорот, пред компјутерот или со мобилниот телефон во рака.

Децата родени со царски рез се подебели

Децата родени со царски рез се подебели

Децата родени со царски рез во текот на детството се подебели од своите врсници, заклучила група на нaучници од Норвешка. До такво сознание дошле врз основа на студијата во која учествувале деца родени по природен пат и царски рез.

Емоционалната злоупотреба на детето остава траен белег врз неговата личност

Емоционалната злоупотреба на детето остава траен белег врз неговата личност

Емоционалното насилство врз децата многу потешко може да се детектира бидејќи за разлика од физичкото насилство каде последиците можат да бидат веднаш видливи, во овој случај злоупотребата остава траги врз психичката состојба на детето.

Што е ехолалија

Што е ехолалија

Ехолалијата претставува автоматско  повторување на зборови или фрази кои што детето ги слушнало непосредно од друго лице при што детето не ја сфаќа смислата на зборовите.

Кога се во прашање децата, заспивањето доцна не секогаш значи и спиење до подоцна утрото

Кога се во прашање децата, заспивањето доцна не секогаш значи и спиење до подоцна утрото

Кај децата заспивањето подоцна не гарантира спиење до подоцна наредното утро.

Кои природни антидепресиви може да се користат

Кои природни антидепресиви може да се користат

Во време на економска неизвесност, паѓа стандардот, се јавува чувство на безнадежност и беспомошност и затоа има се поголем број на заболени од депресија. Сепак постојат природни антидепресиви кои можат да влијаат на општата состојба и на расположението и да ги ублажат депресијата и анксиозноста.

Депресијата е една од најраспростанетите болести

Депресијата е една од најраспростанетите болести

Депресијата денес заедно со кардиоваскуларните заболувања и карциномот е една од најраспространетите болести. Според истражувањата, до 2020 година таа ќе заземе второ место на листата на најзастапени заболувања.

Како бременоста влијае врз имунитетот на жената

Како бременоста влијае врз имунитетот на жената

Здравата бременост зависи од многу фактори, но еден од најважните е здравјето на трудницата.Во бременоста кај жените може да се појави зголемена чувствителност на одредени заразни болести кои воедно можат да влијаат на падот на имунитетот.

30 минути постојано пливање согорува преку 200 калории

30 минути постојано пливање согорува преку 200 калории

Водата овозможува поголема еластичност за време на вежбањето, а со неа се трошат и повеќе калории откако се практикува класично вежбање.Секое пливање кое поттикнува на посилно дишење се смета како умерена активност.

Луѓето кои редовно пливаат имаат поголема самодоверба

Луѓето кои редовно пливаат имаат поголема самодоверба

Психотерапевтите истакнуваат дека луѓето кои редовно пливаат се посигурни во себе, добро се расположени и изгледаат витално. Затоа се препорачува пливање најмалку два до три пати неделно.

Powered by WP Bannerize