Powered by WP Bannerize

Мајчинската љубов го поттикнува побрзиот раст и развој на мозокот кај децата   

Мајчинската љубов го поттикнува побрзиот раст и развој на мозокот кај децата   

Според доктор Џоан Луби, детски психијатар од Универзитетот Вашингтон односот родител-дете, особено во предучилнишниот период е од клучно значење за психофизичкиот развој на детето.

До губење на слухот доаѓа поради генетски причини

До губење на слухот доаѓа поради генетски причини

Причините за глувост и други оштетувања на слухот, главно се генетски. До оваа состојба можат да доведат и вируси за време на бременоста како и хипербилирубинемија по породување. До губење и оштетување на слухот може да се дојде и за времена детството, за што исто така се виновни генетски фактори, а понекогаш и тешки вирусни инфекции како и физички оштетувања.

Важно е навремено откривање на оштетување на слухот на бебето

Важно е навремено откривање на оштетување на слухот на бебето

Раната дијагностика на оштетување на слухот е исклучително важна и овозможува подобра корекција на пореметувањето.

Што е дислексија и кои се причините за нејзино настанување

Што е дислексија и кои се причините за нејзино настанување

Дислексијата во голема мерка го отежнува совладувањето на училишниот материјал, а главно ја имаат учениците. Причина се гените и псхосоцијалниот фактор. Дислексијата е пречки во развојот и стекнување на способности за читање. Проблеми можат да се јават и кај брзината и течноста при читање, како и точност на разбирање на прочитаното.

Децата кои од раѓање живеат со куче се поздрави

Децата кои од раѓање живеат со куче се поздрави

Децата се поздрави и имаат поретко шанса да добијат алергија или да бидат дебели ако во текот на бременоста и по породувањето дома има куче, покажуваат најновите истражувања.Микроорганизмите кои се наоѓаат во крзното на кучето водат кон добри бактерии кои луѓето ги имаат.

Се одбележува Светската недела на хомеопатијата

Се одбележува Светската недела на хомеопатијата

Од 10 до 16 април, под покровителство на Светската здравствена организација (СЗО) се одбележува Светската недела на хомеопатија.

Симптомите на анемија, најизразени се на пролет

Симптомите на анемија, најизразени се на пролет

Малаксаност, главоболка, повремено замаглување на видот, кршливост на косата и ноктите па дури и тахикардија не се само симптоми на прилагодување на организмот на осцилациите на температурите на пролет туку и знак на анемија.

Дали децата да читаат во темно

Дали децата да читаат во темно

Ако децата читаат во темно или под ламба, родителите ги предупредуваат дека така ќе ги расипат очите и мора да носат очила за таа лоша навика. Но тоа не е научно потврдено.

Белото чоколадо е корисно за нашето здравје

Белото чоколадо е корисно за нашето здравје

Многумина веруваат дека белото чоколадо 1930 година го произвеле Швајцарците, бидејќи знаеме дека се познати по тоа. Кога ќе се спореди со млечното и црно чоколадо, белото чоколадо неоправдано го носи името чоколадо.

Како да го препознаете почетокот на менопаузата

Како да го препознаете почетокот на менопаузата

Прв и најверојатен показател за влегување во перименопауза е нередовната менструација. Освен тоа, тука е и честата промена на расположението, посилни симптоми на ПМС, а подоцна трески и ноќно потење.

Се повеќе жени добиваат рана менопауза

Се повеќе жени добиваат рана менопауза

Времето во кое жената во просек ја добива последната менструација е отприлика околу 50 години, но се повеќе доживуваат рана менопауза пред 45 години.

Powered by WP Bannerize