Powered by WP Bannerize

Во играчките се кријат опасни вируси

Во играчките се кријат опасни вируси

Истражувањето спроведено на американскиот универзитет Џорџија Стејт покажува дека вирусите можат да бидат на пластичните површини на играчките и можат да преживеат повеќе од 24 часа, пренесуваат медиумите.

Стресот е најлош за организмот

Стресот е најлош за организмот

Ако сте забележале дека вашата коса белее, единствено што треба да направите е да се опуштите. Научниците откриле дека не е во прашање стареење туку премногу стрес, Истражувачите откриле дека клетките задолжени за производство пигменти кои даваат боја на нашата коса исчезнуваат кога телото премногу е изложени на дејството на кортизолот, што е хормон на стресот.

Кога исклучително интелегентните деца имаат застој во развојот на говорот

Кога исклучително интелегентните деца имаат застој во развојот на говорот

Исклучително бистрите и паметни деца подоцна прозборуваат- главниот симптом на еинстеновиот синдром.

Кога постои ризик од прекумерна хидрираност

Кога постои ризик од прекумерна хидрираност

Луѓето кои прекумерно пијат течности за време на вежбањето кое долго трае, околу три или четири часа се со најголем ризик да бидат прекумерно хидрирани. Оваа појава е ретка кај малите деца.

Ако детето има пролив понудете му го овој напиток од јаболка

Ако детето има пролив понудете му го овој напиток од јаболка

Доколку детето има пролив од особена важност е да внимава на одржување на оптималното ниво на течности во организмот, пред се поради фактот што во тој случај се губат повеќе течности од вообичаено.

Истражување: Пушењето во бременоста ги зголемува шансите детето да стане хомосексуалец

Истражување: Пушењето во бременоста ги зголемува шансите детето да стане хомосексуалец

Профеосорот по невробиологија на Универзитетот Амстердам доктор Дик Шваб, тврди дека пушењето во текот на бременоста во голема мера влијае врз неговиот психофизички развој.

Исфрлете ги отровите во вашето тело

Исфрлете ги отровите во вашето тело

Дебелото црево има многу важна улога во човечкиот организам. Ја одржува рамнотежата на водата во организмот, го регулира имунолошкиот систем и помага при варењето на храната. Токму поради тоа е од клучна улога за здрав организам. Ако дебелото црево не работи како што треба, токсините не се исфрлаат од организмот туку се апсорбираат.

Лошите страни на терапијата за аутизам

Лошите страни на терапијата за аутизам

Според статистичките порадоци дури 70% од децата со аутизам се лекуваат со медикаментозна терапија.

Премногу замореното дете потешко заспива

Премногу замореното дете потешко заспива

Сонот на детето покрај многуте други фактори значително може да биде пореметен и од некои родителски навики.

Стомачниот вирус и малите деца

Стомачниот вирус и малите деца

Кога малите деца ќе добијат стомачен вирус често повраќаат и имаат пролив. Може да имаат и болки во стомакот и зголемена телесна температура. Стомачните тегоби се инфекции често предизвикани од вирус. Тегобите обично почнуваат неколку дена откако детето се заразило и се појавуваат нагло.

Рамни стапала се најчест проблем на децата на предшколска возраст

Рамни стапала се најчест проблем на децата на предшколска возраст

Истражувањата покажуваат дека 80 проценти од децата на предшколска возраст имаат рамни стапала. Овој деформитет вообичаено се открива при прв систематски преглед, но можете да го воочите и порано.

Powered by WP Bannerize