Powered by WP Bannerize

Алергија на храна, кога се јавува и какви се симптомите

Алергија на храна, кога се јавува и какви се симптомите

Иако, која било храна може да биде алергена, најчесто алергија предизвикуваат кравјото млеко, јајцата, кикиритките, пченичното брашно, сојата, јаткастите плодови, рибата и школките. Најчест алерген е кравјото млеко.

Смеењето има позитивно влијание врз здравјето  на децата

Смеењето има позитивно влијание врз здравјето  на децата

Јапонските научници дошле на идеја да го истражат влијанието на смеењето на здравјето на децата и дошле до сознание дека смеењето го забрзува повлекувањето на алергиските реакции.

Мајчинската љубов го поттикнува побрзиот раст и развој на мозокот кај децата   

Мајчинската љубов го поттикнува побрзиот раст и развој на мозокот кај децата   

Според доктор Џоан Луби, детски психијатар од Универзитетот Вашингтон односот родител-дете, особено во предучилнишниот период е од клучно значење за психофизичкиот развој на детето.

До губење на слухот доаѓа поради генетски причини

До губење на слухот доаѓа поради генетски причини

Причините за глувост и други оштетувања на слухот, главно се генетски. До оваа состојба можат да доведат и вируси за време на бременоста како и хипербилирубинемија по породување. До губење и оштетување на слухот може да се дојде и за времена детството, за што исто така се виновни генетски фактори, а понекогаш и тешки вирусни инфекции како и физички оштетувања.

Важно е навремено откривање на оштетување на слухот на бебето

Важно е навремено откривање на оштетување на слухот на бебето

Раната дијагностика на оштетување на слухот е исклучително важна и овозможува подобра корекција на пореметувањето.

Што е дислексија и кои се причините за нејзино настанување

Што е дислексија и кои се причините за нејзино настанување

Дислексијата во голема мерка го отежнува совладувањето на училишниот материјал, а главно ја имаат учениците. Причина се гените и псхосоцијалниот фактор. Дислексијата е пречки во развојот и стекнување на способности за читање. Проблеми можат да се јават и кај брзината и течноста при читање, како и точност на разбирање на прочитаното.

Децата кои од раѓање живеат со куче се поздрави

Децата кои од раѓање живеат со куче се поздрави

Децата се поздрави и имаат поретко шанса да добијат алергија или да бидат дебели ако во текот на бременоста и по породувањето дома има куче, покажуваат најновите истражувања.Микроорганизмите кои се наоѓаат во крзното на кучето водат кон добри бактерии кои луѓето ги имаат.

Се одбележува Светската недела на хомеопатијата

Се одбележува Светската недела на хомеопатијата

Од 10 до 16 април, под покровителство на Светската здравствена организација (СЗО) се одбележува Светската недела на хомеопатија.

Симптомите на анемија, најизразени се на пролет

Симптомите на анемија, најизразени се на пролет

Малаксаност, главоболка, повремено замаглување на видот, кршливост на косата и ноктите па дури и тахикардија не се само симптоми на прилагодување на организмот на осцилациите на температурите на пролет туку и знак на анемија.

Дали децата да читаат во темно

Дали децата да читаат во темно

Ако децата читаат во темно или под ламба, родителите ги предупредуваат дека така ќе ги расипат очите и мора да носат очила за таа лоша навика. Но тоа не е научно потврдено.

Белото чоколадо е корисно за нашето здравје

Белото чоколадо е корисно за нашето здравје

Многумина веруваат дека белото чоколадо 1930 година го произвеле Швајцарците, бидејќи знаеме дека се познати по тоа. Кога ќе се спореди со млечното и црно чоколадо, белото чоколадо неоправдано го носи името чоколадо.

Powered by WP Bannerize