Powered by WP Bannerize

Доењето може да излечи и наследни пореметувања

Доењето може да излечи и наследни пореметувања

Отпорноста на антибиотици е загрижувачки проблем за здравствените работници. Но, откриена е состојка во мајчиното млеко која е способна да дејствува врз т.н супер бактерии отпорни на лекови.

Козметиката штетна по здравјето на девојчињата

Козметиката штетна по здравјето на девојчињата

Пубертетот е период во кој девојчињата стануваат големи потрошувачи на козметички производи.Поради тоа научниците сакале да испитаат колку хемикалиите од овие производи влијаат врз нив и новата студија од универзитетот Беркли во Калифорнија дала загрижувачки резултати.

Цврстата храна-чувар на детските заби

Цврстата храна-чувар на детските заби

Времето на растењето на заби кај децата е индивидувало. Најчесто првиот заб се појавува меѓу петиот и осмиот месеци од животот.

Аспиринот позитивно влијае врз плодноста

Аспиринот позитивно влијае врз плодноста

Научниците од американскиот Национален здравствен институт открија дека лекарите во САД неретко препишуваат аспирин на жените кои доживеале спонтан абортус или на свет донеле мртвородено дете, па сакаат повторно да зачнат.

Исхраната влијае врз појавата на алергиите

Исхраната влијае врз појавата на алергиите

Најновото истражување спроведено од д-р Габриел Најџел и нејзиниот колега од германскиот Канцеролошки истражувачки центар во Хајделберг се потврдува дека одредено количество антиоксиданти и масни киселини од маслото, овошјето и зеленчукот може да ја намалат опасноста од појава на алергиски реакции на полен.

Предупредување: Слушалките можат трајно да го оштетат слухот на тинејџерите

Предупредување: Слушалките можат трајно да го оштетат слухот на тинејџерите

Шетање, трчање, вежбање во теретана па и работа во канцеларија е невозможно да се замисли без слушалки во ушите.Но тинејџерите предничат во тоа несвесни дека долготрајното слушање на прегласна музика директно во увото може да влијае врз слухот.

Дебелината кај децата го зголемува ризикот за појава на астма

Дебелината кај децата го зголемува ризикот за појава на астма

Астма е хроничо опструктивно воспаление на дишните патишта кое предизвикува проблеми при дишењето кое се јавува се јавува во епизоди ( акутни влошувања ). Најчесто, нападите на астма се карактеризираат со симптоми како што се кашлање, отежнато дишење, свирење во градите и тешко издишување.

Секое второ дете во Македонија, страда од алергија

Секое второ дете во Македонија, страда од алергија

Секое второ дете страда од алергија, сметаат педијатрите кои изминатите неколку години се соочуваат со голем број на мали пациенти кои имаат респираторни или алергии на храна. Според лекарите, децата најмногу се алергични на полен, прашина, трева, млеко, лекови. Симптомите се кивање, течење на нос или осип по телото. 

Хигиена на усната шуплина на бебињата

Хигиена на усната шуплина на бебињата

Доколку забележите некоја белина во усната шуплина на бебињата, веројатно се работи за габична инфекција и може да предизвика проблеми.

Како да го зацврстите вратот на бебето

Како да го зацврстите вратот на бебето

За вашето бебе правилно да ја крева и да ја држи главата неопходно е неговиот врат да се зацврсти.

Научете да ја разликувате детската кашлица при вирус, настинка, грип или алергија

Научете да ја разликувате детската кашлица при вирус, настинка, грип или алергија

Детската кашлица секогаш ги загрижува родителите, особено интензивната кашлица во текот на ноќта која не дозволува детето мирно да ја помине ноќта.

Powered by WP Bannerize