Powered by WP Bannerize

Ако сте настинати не пијте кафе

Ако сте настинати не пијте кафе

Кога сте болни најдобро е да се одморите  и да пиете доволнo течности. Исцрпеноста не ја лечете со кафе и не сметајте дека таа ќе ви ја даде потребната енергија. Вишокот на кофеин дополнително ќе го дехидрира телото и може да ја продолжи болеста неколку дена.

Децата склоноста кон алкохол ја наследуваат од татковците

Децата склоноста кон алкохол ја наследуваат од татковците

Истражувањето на тајванските научници покажува дека татковците имаат силно влијание врз ризикот за конзумација на алкохол кај тинејџерите од двата пола.

Ако им дадете на децата алкохол до 12 година се зголемуваат шансите да стане алкохоличар

Ако им дадете на децата алкохол до 12 година се зголемуваат шансите да стане алкохоличар

Децата кои пред 12 година пробуваат алкохол имаат поголем ризик да станат алкохоличари кога ќе пораснат, покажуваат резултатите од истражувањето на Федералниот универзитет Сао Паоло во кој учесвувал и бразилскиот Информативен центар за дроги кој директно влијае на нервниот систем.

Децата во Африка ќе добијат вакцина против маларија следната година

Децата во Африка ќе добијат вакцина против маларија следната година

Кенија, Гана и Малави до 2018 година ќе ги добијат првите вакцини против маларија. Имено ова е прва вакцина која ќе им се дава на децата почнувајќи од 2018 година. Вакцината против маларија ќе го поттикне имуниот систем да се бори против овој паразит кој се шири преку комарци.

Комбинацијата на утринско кафе и цигара е најлош почеток на денот

Комбинацијата на утринско кафе и цигара е најлош почеток на денот

Ако сте од оние кои штом ќе отворат очи палат цигара и пијат кафе, важно е да се знае дека овој ритуал не е најпаметната работа за вас и вашето здравје.

Грешки кои се прават со тампоните

Грешки кои се прават со тампоните

Тампоните се практични за време на менструација, но ако не се користат правилно можат да бидат опасни по здравјето.

Италија прогласи епидемија на мали сипаници, родителите не ги вакцинираат децата

Италија прогласи епидемија на мали сипаници, родителите не ги вакцинираат децата

Министерството за здравство на Италија, издаде соопштение во кое се вели дека во првите три месеци во годината биле регистрирани 1.500 случаи на мали сипаници, a лани таа бројка изнесувала 840, а во 2015, 250.

На кој начин антиперспирантите можат да бидат штетни

На кој начин антиперспирантите можат да бидат штетни

Многу стручњаци сметаат дека затворањето на порите и спречувањето на потењето не е здраво, бидејќи потењето е природен начин на кој телото се лади и ги исфрла токсините.

Дали гените играат улога во развој на говорот кај децата

Дали гените играат улога во развој на говорот кај децата

Кога станува збор за постоење на одредени фонолошки и артикулаторни нарушувања во процесот на развој на говорот, многу истражувања докажуваат дека постои разлика во половата застапеност.

Невролошки и анатомски фактори кои го отежнуваат развојот на говорот

Невролошки и анатомски фактори кои го отежнуваат развојот на говорот

Кога станува збор за постоење на одредени отстапувања од развојот на говорот кај децата, виновникот може да се побара во повеќе групи на фактори кои можат негативно да влијаат врз тој развоен процес.

Начинот на кој што говорат возрасните има важна улога во развојот на говорот кај децата

Начинот на кој што говорат возрасните има важна улога во развојот на говорот кај децата

Без разлика колку и да звучи интересно, воопшто не е пожелно возрасните да му се обраќаат на детето со „бебешки говор“ имитирајќи го начинот на кој што зборува детето, кој логично за почетоците на развојот на говорот, е полн со граматичко-семантички пропусти и неправилна структура.

Powered by WP Bannerize