Powered by WP Bannerize

Која е поврзаноста на воведувањето на цело јајце во детската исхрана и ММР вакцината

Која е поврзаноста на воведувањето на цело јајце во детската исхрана и ММР вакцината

 

Лекарите советуваат прво да се воведе јајце во исхраната на детето пред да се прими ММР вакцината. Зошто е тоа пракса?

Пронајден е биомаркер за аутизмот-дали наскоро ќе биде можно да се предвиди дали едно дете ќе има аутизам

Пронајден е биомаркер за аутизмот-дали наскоро ќе биде можно да се предвиди дали едно дете ќе има аутизам

Истражувањата објавени во списанието PLOS Computational Biology отвораат врата за можноста да се изнајде биомаркер за аутизмот.

Чиа семките се природен згуснувач

Чиа семките се природен згуснувач

Слично како и семките од лен, семките од чиа создаваат слуз во допир со течност па се користат како згуснувач во фрапеа, смути, а може да се смеле во брашно и да се користи како додаток во мешавините за леб без глутен.

Инхалација на децата: Разредувањето на секретот кај зрела кашлица

Инхалација на децата: Разредувањето на секретот кај зрела кашлица

Некогаш за инхалација се користеше сад со топла течност и пешкир, но денес за оваа терапија се користат апарати кои ја претвараат течноста во честички (аеросоли)- инхалатори. За овие апарати можа да се ставаат разлилни лекови, а најчесто се применуваат препарати за ширење на бронхиолите.

ЦМВ вирусот е опасен за во бременоста

ЦМВ вирусот е опасен за во бременоста

Додека половина од возрасните го имаат овој вирус во себе и не покажуваат никакви симптоми, доколку цитомегаловирусот (ЦМВ) се пренесе на плодот постои шанса бебето да биде родено со губење на слух, успорен развoј и невролошки проблеми.

Расте стапката на преваленција на аутизмот

Расте стапката на преваленција на аутизмот

За аутистичните пречки во контактите свои сознанија реферира Канер Л. Во 1943 год. но неофицијално, епидемиолошките студии започнуваат со Лотер В. кон средината на шеесетите години на 20-иот век во Англија.

Јавањето коњи во тераписки цели кај децата со церебрална парализа

Јавањето коњи во тераписки цели кај децата со церебрална парализа

Некои деца со церебрална парализа успешно ја совладуваат способноста за чекорење и до некаде да го нормализираат мускулниот тонус.

Проблемот со вошките е присутен и денес

Проблемот со вошките е присутен и денес

Многу родители сметаат дека вошливоста е ретка појава во 21 век, но се повеќе деца имаат проблем со нив. Имено, воопшто не е точно дека вошките сакаат валкана кожа на главата и дека се „резервирани“ само за луѓе кои живеат во сиромашни и нехигиенски услови.

Дневно треба да направите 10.000 чекори

Дневно треба да направите 10.000 чекори

Имајќи предвид дека се повеќе време поминуваме седејќи и се почесто ги користиме автомобилите и малку одиме, стручњаците советуваат дека треба да се направат 10.000 чекори за да се „уништат“ ефектите од седење.

Следењето на задоцнетиот развој на моторните функции прв чекор при дијагностицирање на церебрална парализа

Следењето на задоцнетиот развој на моторните функции прв чекор при дијагностицирање на церебрална парализа

Поставувањето на дијагнозата церебрална парализа не е воопшто лесна постапка, и практично е тешко да случи, но не и неможно, пред детето да наполни една година.

Продуктивна кашлица и како да се реагира

Продуктивна кашлица и како да се реагира

Зрелата кашлица претставува борба на организмот да го исфрли секретот од средните и мали бронхиоли, и од ткивото на белите дробови. Се јавува како резултат на воспаление на долните дишни патишта и се надоврзува на инфекцијата на горните дишни патишта.

Powered by WP Bannerize