Powered by WP Bannerize

Девојчиња на 11 годишна возраст, држат диета

Девојчиња на 11 годишна возраст, држат диета

И додека многу родители на ќерките им купуваат кукли, тие девојчиња веќе размилсуваат за диета и се нервираат за игледот. Едно британско истражување покажало дека дури 87 отсто од нив, на 11 години почнуваат да и робуваат на убавината, бидејќи веруваат дека жената вреди колку што е убава.

Што може да ја загрози безбедноста на детето

Што може да ја загрози безбедноста на детето

Има ли поголем предизвик за децата од шарените шишиња кои се наоѓаат во купатилото и кујната.Во таа амбалажа вообичаено се наоѓаат опасни и отровни хемикалии. Отворањето на шишињата и пробувањето на содржината, за детето претставува истражување.

Како да ги заштитите децата од вода?

Како да ги заштитите децата од вода?

Никогаш, ама никогаш не го оставајте детето само во када. Лесно може да се лизне под вода или да се обиде само да стане, да падне преку неа или да удри со главата во чешмата.

Кога првпат на гинеколог?

Кога првпат на гинеколог?

Нема стриктно правило кога девојчињата треба да одат на прв гинеколошки преглед, но првата менструација секако е добар повод девојките да се запознаат со безброј факти за своето тело. Иако првата менструација може да се појави од 9 до 16 година, кај најголем дел од девојчињата, менструалниот циклус се јавува до 14 година.

Употребата на антибиотици, проблем и за педијатрите

Употребата на антибиотици, проблем и за педијатрите

Во последно време се повеќе во педијатријата се зборува за злоупотреба на антибиотиците, што стана глобален проблем. Од друга страна, родителите се незадоволни ако кога ќе го однесат детето на лекар излезат со празни раце, без припишан антибиотик. Не знаат притоа, дека лекарот на тој начин им прави голема услуга.

Безбедностa кај децата, треба да се земе предвид возраста и околината

Безбедностa кај децата, треба да се земе предвид возраста и околината

За да го заштитиме детето од многу опасности дома и надвор, треба да гледаме од детска перспектива. Зачувување на безбедноста на децата е задача која бара голема одговорност и многу време. За жал, повредите се најчести кај децата на возраст од 1 до 3 години.

Колку време е потребно да заздрави повредата на главата кај детето

Колку време е потребно да заздрави повредата на главата кај детето

Децата на возраст од 0 до 4 години и тинејџерите од 15 до 19 години се најсклони кон повреди на главата. До 4 година, мускулите на вратот и глaвата кај децата се уште не се добро формирани, така што координацијата на движењата не е најдобра.

Повреди на главата кај дете, не чекајте ни секунда

Повреди на главата кај дете, не чекајте ни секунда

Доктор Кевин Вокер од детската болница во Висконсин ги издвои најважните работи за повреда на главата, со кои се соочуваат милиони деца ширум светот.Потресот на мозокот е повреда и тоа родителите треба сериозни да го сфатат.

Склоноста кон одреден вкус, влијае врз растот и развојот на детето

Склоноста кон одреден вкус, влијае врз растот и развојот на детето

Склоноста кон солен или благ вкус кај децата може да влијае врз растот и развојот на децата, покажува едно неодамнешно истражување.

Соковите се штетни за децата

Соковите се штетни за децата

Истражувањата потврдија дека секојдневно конзумирање на сокови на детска возраст, влијае на агресивноста кај малите.

Бактериите од миленичињата, се добри за децата

Бактериите од миленичињата, се добри за децата

Родителите не мора повеќе да се грижат, бидејќи најновите истражувања покажуваат дека бактериите на миленичињата се добри за нас. Студиите покажуваат дека луѓето кои имаат куче се помалки анксиозни и доживуваат помалку стрес.

Powered by WP Bannerize