Powered by WP Bannerize

Честите сексуални односи го намалуваат ризикот од прееклампсија во бременоста

Честите сексуални односи го намалуваат ризикот од прееклампсија во бременоста

Едно неодамнешно американско истражување вели дека жените кои имаат редовен секс со истиот партнер за најмалку три месеци пред зачнувањето имаат намален ризик за преекпламсична состојба која доведува до сериозни компликации на нероденото дете, но во ретки случаи може да биде опасна и по животот на мајката.

Кога тестот за бременост ќе даде најточен резултат

Кога тестот за бременост ќе даде најточен резултат

Праксата вели дека тестот за бременост ќе даде најточен одговор две недели по зачнувањето.

Истражување: 26-та година е најдобра за раѓање за првото дете

Истражување: 26-та година е најдобра за раѓање за првото дете

Најдобра возраст за да раѓање на првото дете е возраста во која жената се чувствува подготвена да роди здраво дете.

Истражување: Веганите се соочуваат со помала шанса да зачнат близнаци

Истражување: Веганите се соочуваат со помала шанса да зачнат близнаци

Близнаците почесто се раѓаат во семејства каде веќе има близнаци во претходните поколенија. 

Губење на косата за време на бременоста

Губење на косата за време на бременоста

За време на бременоста постои зголемено ниво на естрогени хормони.

Спиењето во темна просторија ги зголемува шансите за забременување

Спиењето во темна просторија ги зголемува шансите за забременување

Според научниците од Универзитетот во Тексас, ноќниот сон поминат во просторија каде што не свети ниту едно светло  е од големо значење за одржување на оптималното репродуктивно здравје на жените.

Кои промени во цервикалната слуз укажуваат дека овулацијата е близу

Кои промени во цервикалната слуз укажуваат дека овулацијата е близу

Една од релативно прецизните медоти за утвдување на моментот кога доаѓа до овулација во текот на еден менструален циклус е следењето на цервикалната слуз.

Измерете ја вашата телесна тежина пред да забремените

Измерете ја вашата телесна тежина пред да забремените

 

Прениската телесна тежина лесно може да го поремети менструалниот циклус.

На кои жени не им се препорачува користење на контрацептивни таблети

На кои жени не им се препорачува користење на контрацептивни таблети

За да можете да започнете со користење на контрацептивни таблети треба да се консултирате со лекар, кој често побарува да се извршат одредени тестови пред да ви ги препише хормонските таблети.

Кажете им збогум на лошите навики пред да забремените

Кажете им збогум на лошите навики пред да забремените

Сосема е јасно дека кога ќе останете бремени, алкохолот, никотинот и воопшто нездравиот начин на живот едноставно мора да станат минато.

Стравот од родителството како причина за одложување на одлуката да се има потомство

Стравот од родителството како причина за одложување на одлуката да се има потомство

Стравот кој што го предизвикува двоумењето на идните родители дали ќе бидат добри во улогата на родители се вбројува помеѓу најважните причини за одложување на одлуката да се има потомство.

Powered by WP Bannerize