Powered by WP Bannerize

Coitus interruptus – најнесигурен начин на контрацепција

Coitus interruptus - најнесигурен  начин на контрацепција

Coitus interruptus е латинското име на физичкиот метод на контрацепција при кој за време на односот мажот го вади пенисот од вагината на партнерката пред ејакулација. 3% од жените во светот го користат coitus interruptus како единствен метод на контрацепција.

Физички знаци на плодност кај жената

Физички знаци на плодност кај жената

Донесување одлука за да сe добие бебе може да звучи како застрашувачкa одлука, но тоа исто така, може да биде пријатно и возбудливо чуство. За повеќето луѓе, забременување не е тежок процес. Kaj некои жени забременување се случува многу брзо, но за другите тоа може да потрае подолго што може да биде навистина вознемирувачко и стресно искуство. 

Важно е да се излечи уреоплазмата на време

Важно е да се излечи уреоплазмата на време

Уреоплазмата е бакатерија без клеточен ѕид , па лечењето е со антибиотици е потешко. При лечењето на уреоплазмата се препишуваат посебни антибиотици, како што е еритромицин.

Кои суплименти во исхраната придонесуваат за успешно забременување

Кои суплименти во исхраната придонесуваат за успешно забременување

Според др. Натали Бугер, специјалист за плодност во Тексашкиот центар за плодност, добрата исхрана во периодот кога планирате да забремените ги зголемува шансите за што поскоро зачнување. Во тој контекст пред се се мисли на храна со богат витамински и минеролошки состав. Таа набројува кои витамини и минерали имаат благотворно дејство врз процесот на зачнување.

Бременост после царски рез

Бременост после царски рез

Општото правило гласи дека за наредната бременост по царскиот рез треба да почекате околу 18 односно 23 месеци. Тоа може да ви изгледа како навистина долг временски период но не заборавајте дека на вашето тело му треба време да заздрави после интервенцијата како што е царскиот рез и да ги надомести изгубените хранливи состојки во организмот.

Кога биолошкиот часовник отчукува

Кога биолошкиот часовник отчукува

Се смета дека како што се зголемува воздраста на жената така и шансите за забременување се намалуваат. Биолошкиот часовник на женскиот организам е тој што ги одредува можностите за забременување и го диктира темпото на плодноста кај жената. Брзината со која што тој часовник отчукува е пред се генетски програмирана.

што ви носи бременоста

што ви носи бременоста

Сте слушнале за стриите, за потечените нозе и утринското гадење, ама тоа е само еден дел од она што ве очекува во наредните 9 месеци.

Со повеќе млеко до зачнување на близнаци

Со повеќе млеко до зачнување на близнаци

Истражувањето спроведено во медицинскиот центар Лонг Ајленд во Њуројк докажало дека освем наследните гени за зачнување на близнаци голема улога има и видот на храната која се внесува во организмот. Резултатите од студијата се објавени во 2006 година во списанието Reproductive Medicine.

Зошто е цинкот значаен за репродуктивното здравје кај жените?

Зошто е цинкот значаен за репродуктивното здравје кај жените?

Со внесувањето на повеќе намирници во исхраната кои се богати со цинк ќе му овозможите на вашето тело да го прими целото неопходно количество на оној минерал кој во е значаен во процесот за формирање на јајце клетките и настанувањето на овулација.

Постои ли лажно негативен тест за бременост?

Постои ли лажно негативен тест за бременост?

Повеќето тестови за бременост што се продаваат во аптеките се со огромен процент на точност, дури 98%. Некои од нив,во согласност со нивната сензибилност на hCG хормонот може да се употребат и пред предвидениот ден за почеток на новиот циклус, односно минимум пет дена по можното зачнување.

Формула за пресметување на можна овулација

Формула за пресметување на можна овулација

Доколку имате регуларен менструален циклус, табелата подолу ќе ве упати на можните денови на овулација.

Powered by WP Bannerize