Powered by WP Bannerize

Термин за породување

Термин за породување

Ако лекарот ја утврди вашата бременост, веројатно ќе ви го пресмета и терминот за породување. За да ви го пресметаат очекуваниот датум, за прв ден од бременоста се зема првиот ден од последната менструација.

Кои чаеви се добри, а кои не за бремена жена?

Кои чаеви се добри, а кои не за бремена жена?

Поради предупредувањата на стручњаците за кофеин во чајот, многу трудници  не се сигурни што требда да изберат а што не. Растителните чаеви се безбедни и корисни за време на бременоста се додека не се конзумираат во преголеми количини.

Трудницата нека се лечи со природни лекови

Трудницата нека се лечи со природни лекови

За време на бременоста вашиот имунитет, најмногу е ангажиран за да го заштити бебето. Поради тоа ќе бидете подложени на некои типични инфекции. Но нема причина за паника, бидејќи инфекциите кои ќе ве закачат вас, не можат да му наштетат на бебето.

Што е амниоцинтеза?

Што е амниоцинтеза?

Пренаталната дијагностика е откривање на пореметување во развојот на плодот и постоење на одредени заболувања пред раѓање, со цел да се помогне доколку треба да дојде до прекинување на бременоста.Овој тест вклучува извлекување на малку амнионска течност (плодова вода) од матката, бидејќи  во неа се наоѓаат клетки од бебињата кои можат да се користат за добивање на информации за нејзините хромозоми.

Колкава треба да биде паузата меѓу две бремености?

Колкава треба да биде паузата меѓу две бремености?

Веќе подолго време се шпекулира за т.н пауза односно разлики меѓу децата и колку мајката треба да почека пред повторно да забремени.Многу родители сакаат мала разлика меѓу децата, за заедно да растат и со тоа да изградат поблизок однос.

Како да ги предвидите најплодните денови?

Како да ги предвидите најплодните денови?

Надминете го моментот на гадење и научете како цервикалниот слуз ви помага да одредите кога сте најплодни!

Дебелината влијае на способноста да се зачне

Дебелината влијае на способноста да се зачне

Полничките жени честопати се соочуваат со еден куп проблеми со плодноста, како што е слабата или пресилната приемчивост кон лековите за плодност и проблеми при ин-витро оплодувањето кога има премалку јајцеклетки или тешкотија да се добијат јајцеклетки.

Непријатности поради кои, бремените жени не сакаат што се бремени

Непријатности поради кои, бремените жени не сакаат што се бремени

Бременоста е период во кој телото поминува низ многу драстични промени, а некои идни мами и јавно зборуваат за тоа што им пречи.Реално, тој благословен период во животот на секоја жена го следат многу непријатности и тешкотии, па не е ни чудно што некои од нив не сакаат низ она што поминуваат.

Што повеќе стрес, толку се помали шансите за зачнување

Што повеќе стрес, толку се помали шансите за зачнување

Кај жените кај кои е измерено највисоко ниво на стрес, имаат поголеми проблеми со плодноста, а стресот како краен резултат може да предизвика и неплодност.Учесничките во истражувањето на кои им е измерено повеќе алфа амилази (показатели за повисоко ниво на стрес) во плунката, имале потешкотии при зачнувањето.

Аспиринот ја поттикнува плодноста?

Аспиринот ја поттикнува плодноста?

Забрзувајќи го протокот на крв низ матката, аспиринот ја зголемува можноста да се дојде до зачнување, посебно во случаите кога жените доживеале спонтан абортус.

Кои витамини се неопходни за забременување?

Кои витамини се неопходни за забременување?

Здравата исхрана е особено важна во оној момент кога ќе решите да го проширите вашето семејство.

Powered by WP Bannerize