Powered by WP Bannerize

Имплантациското крварење во бременоста не е очекуваната менструација

Имплантациското крварење во бременоста не е очекуваната менструација

Кај голем број жени веднаш по всадувањето на оплодената јајце клетка во ѕидот на матката доаѓа до крварење.

Шансите за близначка бременост се зголемуваат во доцните триесетти години

Шансите за близначка бременост се зголемуваат во доцните триесетти години

Шансите за природна близначка бременост, дури и тројки, значително се зголемуваат во доцните триесетти години-вели едно американско истражување.

Што точно се случува во женското тело за време на овулацијата

Што точно се случува во женското тело за време на овулацијата

Во текот на менструалниот циклус естрогенот се излачува во првата половина на циклусот, додека пак прогестеронот се излачува поинтензивно во втората половина од циклусот, по овулацијата. 

Според СЗО 15% од брачните парови се неплодни

Според СЗО 15% од брачните парови се неплодни

Неплодноста се дефинира како неможност за зачнување на плод по истекот на една година незаштитени сексуални односи.

Тест за одредување на овулацијата

Тест за одредување на овулацијата

Наједноставен, но не и најточен начин на следење на овулацискиот процес кај жените е мерењето на базалната темпераута. 

Болка во дојките поврзана со менструалниот циклус

Болка во дојките поврзана со менструалниот циклус

Болките во дојките се честа појава кај жените. Медицинскиот термин за оваа појава е масталгија или мастодонија. 

Бременост после царски рез

Бременост после царски рез

Светската здравствена организација последните години препорачува втората бременост дури две години после првата, без разлика на тоа дали првото дете е родено со царски рез или по природен пат, што значи дека периодот помеѓу двете породувања би требало да биде две години и девет месеци. Од друга страна, Американското Министерство за здравство препорачува да се причека три години.

Колку денови трае бременоста

Колку денови трае бременоста

За да одговориме на прашањето колку трае една бременост треба да се знае дека постојат три различни пристапи кон одредување на траењето на бременоста.

Преку соодветен начин на исхрана зголемете ја шансата за зачнување

Преку соодветен начин на исхрана зголемете ја шансата за зачнување

Начинот на исхрана може да има големо влијание врз зголемување на шансите за забременување. Исто така и кај мажите храната може да влијае врз зголемување на квалитетот и квантитетот на спермата.

„Последниот залет„ како шанса за забременување во раните четриесетти

„Последниот залет„ како шанса за забременување во раните четриесетти

Жените најбрзо можат да забременат во раните дваесетти години од животот. Во средината на триесеттите години, шансите за забременување во просек изнесуваат околу 30% по циклус.

Уживајте во сладоледот ако сакате да зачнете девојче

Уживајте во сладоледот ако сакате да зачнете девојче

Дали терориите дека со применување на одредена сексуална поза може да се зачне бебе од саканиот пол се само мит или има и малку вистина во сето тоа?

Powered by WP Bannerize