Powered by WP Bannerize

Рани знаци на вонматерична бременост

Рани знаци на вонматерична бременост

Кога станува збор за вонматерична бременост оплодената јајце клетка не може да се спушти низ јајцеводот поради некоја препрека, а самиот јајцевод е премал и претесен за да се развива понатаму.

ХПВ вирусот како најзначаен ризик фактор за појава на рак на грлото на матката

ХПВ вирусот како најзначаен ризик фактор за појава на рак на грлото на матката

Како најзначаен ризик фактор ја појава на рак на грлото на матката се смета HPV вирусот кој што е идентификуван во повеќе од стотина различни типови.

Кои се ризик факторите за спонтан абортус во второто тромесечје од бременоста

Кои се ризик факторите за спонтан абортус во второто тромесечје од бременоста

Се смета дека во периодот по шеснаесетата недела недела од бременоста ризикот за настанување на спонтан абортус е помал од 0,6 %.

Најизразен симптом на ендометриозата е болката

Најизразен симптом на ендометриозата е болката

Стручњаците не знаат што точно ја предизвикува ендометриозата кај жените, но сигурно е дека естрогенот во голема мера придонесува за развој на ова заболување.

Автоимунолошките фактори како причинители на машката неплодност

Автоимунолошките фактори како причинители на машката неплодност

Според истражувањата, машката неплодност како причина за брачната неплодност се појавува во 40% од случаите.

Бременост во зима

Бременост во зима

Повеќето луѓе мислат дека бидејки не е жешко лесно е да се избегне дехирдирањето, но не е така. Студениот воздух може да биде навистина сув, а кога ќе влезете од студенилото надвор во затоплена просторија се прегревате и потите.

Биохемиски спонтан абортус

Биохемиски спонтан абортус

Биохемиот спонтан абортус означува прекин на бременоста за која не било можно клинички да се докаже дека постои ниту со гинеколошки ниту со ултразвучен преглед.

Продолжен менструален циклус кај младите девојки

Продолжен менструален циклус кај младите девојки

 Кога менстуалниот циклус трае повеќе од 32 дена се смета дека станува збор за продолжен менструален циклус. Понекогаш, должината на менструалниот циклус може да потрае и повеќе од четриесетина дена. 

Што е спермограм-позитивни и негативни резултати

Што е спермограм-позитивни и негативни резултати

Спермограм е анализа на семената течност кај мажите и претставува рутинско испитување во процесот на одредување на плодноста кај машкиот партнер во бракот без деца.

Одредување на степенот на чистина на вагиналниот секрет

Одредување на степенот на чистина на вагиналниот секрет

При пап тестот со помош на долго стерилно стапче на чиј крај е замотана вата се зема мал дел од вагиналниот секрет,, обично од задниот вагинален свод.  кој понатаму подлежи на микробиолошки испитувања.

Што влијае за обликот и големината на трудничкиот стомак

Што влијае за обликот и големината на трудничкиот стомак

Секоја бременост е различна, а така е и со трудничките стомаци. Еве што може да влијае на изгледот на вашиот стомак…

Powered by WP Bannerize