Powered by WP Bannerize

Менструален циклус кој доцни или спонтан абортус

Менструален циклус кој доцни или спонтан абортус

По незаштитениот сексуален однос со партнерот, менструалниот циклус на жената доцни. По вториот ден и деновите понатаму од изостанокот на менструалниот циклус, доколку жената направи домашен тест за бременост можно е истиот да не ја покаже бременоста која веќе постои.

Лековите против висок крвен притисок го намалуваат квалитетот на сперматозоидите

Лековите против висок крвен притисок го намалуваат квалитетот на сперматозоидите

Во категоријата на хронични заболувања како еден од најголемите виновници за машката неплодност се наведува присуството на висок крвен притисок кај мажот.

Зошто со стареењето се намалува можноста за забременување

Зошто со стареењето се намалува можноста за забременување

Со стареењето жените неповратно ги губат своите јајце клетки, за разлика од мажите кај кои на секои три месеци се случува процес на обнова на производството на сперматозоиди-процес кој трае се до нивната 70- та година.

Кога настапува забрзан пад на плодноста кај жената

Кога настапува забрзан пад на плодноста кај жената

Поврзаноста на возраста на жената и неможноста за забременување досега многупати била предмет на истражувања и е докажана нераскинлива врска помеѓу овие два фактора.

Фактори кои влијаат врз појавата на предменопаузните симптоми

Фактори кои влијаат врз појавата на предменопаузните симптоми

Почетокот на менопаузата го најавуваат мноштво појави меѓу кои како најзначајна се смета промената на хормоналниот статус кај жената ( зголемена концентрација на FSH во крвта мерена во раната фотикуларна фаза- третиот ден од циклусот )

Донирање на јајце клетки-кои се најквалитетни

Донирање на јајце клетки-кои се најквалитетни

За жените кои не можат да произведат сопствени јајце клетки постои уште една надеж кога станува збор за добивање на потомство.

Најчести причини за неплодност кај брачните парови

Најчести причини за неплодност кај брачните парови

Додека машката неплодност како причина за неплодност на брачниот пар била причина само во 20% од случаите во далечната 1970 година, денес тој процент изнесува 40%.

Неопструктивна машка неплодност

Неопструктивна машка неплодност

За разлика од опструктивната односно екстериорната машка неплодност каде постои отсуство на сперматозоиди во семената течност и покрај фактот што тестисите уредно ги создаваат,  кај секреторната неплодност постои абнормалност во самото производство на семената течност.

Колку е ризична бременоста по 35-тата година

Колку е ризична бременоста по 35-тата година

Ниту една жена не сака да слушне за зборот „високоризична бременост“. Но доколку имате повеќе од 35 години Американското здружение на акушери и гинеколози тврди дека тоа е вашата реалност.

Неколку причини за отежнато забременување по природен пат

Неколку причини за отежнато забременување по природен пат

Сведоци сме дека современите навики на младите луѓе ја попречуваат едноставноста на природниот пат. Стресот, отуѓеноста од природата и лошите навики придонесуваат за присуство на латентно урогенитални инфекции кои со помош на класичната анализа тешко се дијагностицираат . Честата употреба на хемиските средства, “добрите” лекови и “природните” производи се главните причини за зачестените компликации на природното зачнување. Лошите навики придонесуваат телото на младиот човек да не биде подготвено за процес на природно оплодување.

ХПВ тивка инфекција која не секогаш резултира со појава на симптоми

ХПВ тивка инфекција која не секогаш резултира со појава на симптоми

Инфекцијата со Хуман папилома вирусот (ХПВ) скоро и да е неопходен фактор за развојот на на рак на грлото на матката.

Powered by WP Bannerize