Powered by WP Bannerize

Донирање на јајце клетки-кои се најквалитетни

Донирање на јајце клетки-кои се најквалитетни

За жените кои не можат да произведат сопствени јајце клетки постои уште една надеж кога станува збор за добивање на потомство.

Најчести причини за неплодност кај брачните парови

Најчести причини за неплодност кај брачните парови

Додека машката неплодност како причина за неплодност на брачниот пар била причина само во 20% од случаите во далечната 1970 година, денес тој процент изнесува 40%.

Неопструктивна машка неплодност

Неопструктивна машка неплодност

За разлика од опструктивната односно екстериорната машка неплодност каде постои отсуство на сперматозоиди во семената течност и покрај фактот што тестисите уредно ги создаваат,  кај секреторната неплодност постои абнормалност во самото производство на семената течност.

Колку е ризична бременоста по 35-тата година

Колку е ризична бременоста по 35-тата година

Ниту една жена не сака да слушне за зборот „високоризична бременост“. Но доколку имате повеќе од 35 години Американското здружение на акушери и гинеколози тврди дека тоа е вашата реалност.

Неколку причини за отежнато забременување по природен пат

Неколку причини за отежнато забременување по природен пат

Сведоци сме дека современите навики на младите луѓе ја попречуваат едноставноста на природниот пат. Стресот, отуѓеноста од природата и лошите навики придонесуваат за присуство на латентно урогенитални инфекции кои со помош на класичната анализа тешко се дијагностицираат . Честата употреба на хемиските средства, “добрите” лекови и “природните” производи се главните причини за зачестените компликации на природното зачнување. Лошите навики придонесуваат телото на младиот човек да не биде подготвено за процес на природно оплодување.

ХПВ тивка инфекција која не секогаш резултира со појава на симптоми

ХПВ тивка инфекција која не секогаш резултира со појава на симптоми

Инфекцијата со Хуман папилома вирусот (ХПВ) скоро и да е неопходен фактор за развојот на на рак на грлото на матката.

Вештачките јајници како нова ефикасна ин-витро технологија

Вештачките јајници како нова ефикасна ин-витро технологија

Новите тродимензионални принтери имаат моќ да моделираат вештачки јајници кои пресадени на местото на оштетениот јајник можат да им помогнат на жените да добијат потомство.

Асиметрични обележја кај близнаците

Асиметрични обележја кај близнаците

Настанувајќи од една јајце клетка и еден сперматозоид, со еден специфичен вид на поделба во процесот на зачнување може да се случи уште едно мало чудо- тн. “mirror image” близнаците.

Нова технологија против неплодност

Нова технологија против неплодност

Новата 3Д метода би можела да им помогне на жените кои боледуваат од рак на јаници или предвреме влегле во менопауза да станат мајки.

Премногу сте нервозни-високата количина на естроген може да е виновна за тоа

Премногу сте нервозни-високата количина на естроген може да е виновна за тоа

Високата количина на естроген во организмот кај жената може да предизвика многубројни пореметувања како што се неплодноста, остеопороза, депресија, ендометриоза, автоимуни заболувања, проблеми со тироидната жлезда и сл.

Тешката физичка работа може да го загрози квалитетот на спермата

Тешката физичка работа може да го загрози квалитетот на спермата

Во некои одредени ситуации плодноста на мажите може да биде загрозена од работното место.

Powered by WP Bannerize